JESTE SE IKADA ZAPITALI KOJA JE NAJBOLJA I NAJGORA HRANA KOJU MOŽETE POJESTI PRE TRENINGA? Više nema dileme
Ishrana jednako važna, Foto: Profimedia

PREPORUKA

JESTE SE IKADA ZAPITALI KOJA JE NAJBOLJA I NAJGORA HRANA KOJU MOŽETE POJESTI PRE TRENINGA? Više nema dileme

Pazite na ishranu u periodu treninga

Objavljeno:

Dijetičarke Kloi Mkleod i Džesika Splendlove čvrsto veruju da je prehrana uoči treninga gotovo jednako važna kao i sam trening. Dok će vas neka hrana napuniti energijom pa ćete biti brži i trenirati upornije, postoji i ona koja teško seda na želudac, treba joj vremena da se probavi i potiče da se osećate loše.

Za časopis Bed Threads njih dve su pojasnile da postoje dva ključna činioca koja utiču na to treba li hranu ili određeni obrok izbegavati pre vežbanja. To su sadržaj vlakana i masti.

- Hrana s visokim udelom masti, bez obzira jesu li zdrave ili zasićene i transmasti, bogata je energijom (kalorijama) pa joj je potrebno više vremena za probavu. To znači da će se duže zadržati u želucu, što dovodi do osećaja mučnine usred treninga. Možda mislite da su vlakna zdrava, ali ako se konzumiraju uoči treninga, povećava se rizik od gastrointestinalnih problema- kaže Kloi.

Savetuju da se pre treninga klonite mešanog povrća poput brokolija i karfiola, mahunarki, uključujući grah, leblebije i leću, te picu, čips, prženu hranu, alkohol i bilo šta previše začinjeno ili kiselo.

S druge strane, ugljenihidrati su ključni izvor energije i dobro ih je konzumirati pre većine treninga. Kloi i Džesika veruju da veći obrok treba planirati dva do četiri sata pre treninga, dok je manje zalogaje moguće pojesti i sat do dva pre nego što počnete vežbati.

Dobre opcije su burito, zobene kaše, jaja na tostu, suši, supe od povrća, sendviči s piletinom, žitarice s jogurtom i voćem, voćne salate, domaći smuti ili rižini kolači s maslacem od kikirikija.

Jelo pre treninga pomaže vam umiriti želudac i njegove sokove te suzbiti glad. Većina stručnjaka slaže se da biste uvek trebali nešto prigristi oko 30 minuta pre vežbanja, jer će to pomoći suzbiti osećaj mučnine tokom treninga.

Bonus video:

00:45

Espreso redakcija bira pobednika Zadruge 4!

(Espreso, Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.