RECEPT ZA SAVRŠENU VOĆNU SALATU: Postoji 10 stvari na koje morate obratiti pažnju i NEĆETE ZAŽALITI
Voće, Foto: Emilija Jovanović

SAVRŠEN RECEPT

RECEPT ZA SAVRŠENU VOĆNU SALATU: Postoji 10 stvari na koje morate obratiti pažnju i NEĆETE ZAŽALITI

Predstavljamo vam listu od 10 stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju

Objavljeno: 17:56h

Voćne salate su idealna letnja poslastica - i to niko ne može da ospori. Voćna salata može se jesti za doručak, poslužiti klincima za desert ili gostima umesto kolača. Zamki u pripremi nema, ali zato ima nekoliko pravila kojih se treba dobro držati kako bi i ukusom i izgledom zadovoljavala sve želje i kriterijume.

Predstavljamo vam listu od 10 stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju:

1. Kupuj sveže i domaće

Nemamo ništa protiv egzotičnog voća i onog koje čeka svoj red u zamrzivaču, ali kad su u pitanju voćne salate - odaberite sveže i sezonsko.

2. Zrelo, ali ne i prezrelo

Znamo da je najlakše posegnuti i u činiju s voćem i narezati sve što je pri ruci. Međutim, ako salatu poslužujete gostima umesto kolača, ipak pripazite da bude na nešto višem nivou. Nezrelo voće može biti tvrdo i neukusno, dok se ono prezrelo vrlo lako pretvara u kašicu.

3. Ono što je lepo je i ukusnije

Možda ti se čini da sitničarimo, ali kod voćnih salata su boje zaista presudne. Svakako pomešajte voće različitih boja za wow efekt!

4. Očistite voće (kako treba)

Dakle, u slučaju voćne salate ne smete dopustiti površnost i aljkavost. Ako voće dobro ne očistiš, oguliš ili ne povadiš sjemenke - sve će biti vidljivo i osjetno. Nitko ne želi slomiti zub zbog koštice!

5. Posvetite vreme seckanju

Seckanje je bitan korak u kojem zaista možeš nepovratno zeznuti vizualni utisak. Trebala bi odabrati oblik i veličinu koja ti odgovara i držati se toga od prve do poslednje voćke.

6. Limun je nezaobilazan

Limun, naravno, nećete ubaciti u salatu, ali sok i korica imaju svoje mesto i u ovoj kombinaciji. Najpre, sok će usporiti proces tamnjenja narezanog voća, a citrusne note će dodatno naglasiti sve ostale ukuse.

7. Nemoj se bojati začina

Sveže začinsko bilje, poput mente i bosiljka, dobro će se uklopiti u voćne salate. Naročito dobro idu uz jagode i maline, ali i citruse. Opcija su i sveži, izrendani đumbir, vanilin šećer, lavanda, ali i malo naseckane čili papričice.

8. Preskoči lubenicu

Obožavamo lubenicu, ali ova letnja kraljica ima ogroman postotak vode i velike su šanse da će u voćnoj salati napraviti nered. Doduše, lubenicu možeš baciti na grill!

9. Pripremi unapred, ali...

Problem s voćem je što brzo menja boju i lako postaje mekano. Salatu možete napraviti nekoliko sati unapred, što je i poželjno ako dodajete začine, ali zaista pripazite da ne stoji predugo. Posebnu pažnju obratite na bobičasto voće koje pušta boju i brzo postaje mekano.

10. Ne zaboravite na šlag ili slatku pavlaku

Neposredno pre serviranja salatu možeš preliti šlagom i po želji zasladiti medom ili javorovim sirupom. Dobro će se uklopiti i slatka pavlaka. Odlična alternativa su vege jogurti, poput kokosovog, koji će salati dati još malo "posebnosti".

(Espreso/gastro.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.