VREME JE SVE HLADNIJE, A SA NJIM DOLAZE I TEGOBE: 7 najčešćih ZDRAVSTVENIH PROBLEMA na ZIMU! Samo BROJ 3 je OPASAN
Kada se naše telo navikava na hladnu temperaturu, tada proizvodi toplotu i sagoreva višak energije, Foto: Profimedia

zdravlje

VREME JE SVE HLADNIJE, A SA NJIM DOLAZE I TEGOBE: 7 najčešćih ZDRAVSTVENIH PROBLEMA na ZIMU! Samo BROJ 3 je OPASAN

Ukoliko imate osetljive zube, hladnoća može da izazove oštar, probadajući bol

Objavljeno:

Zima se polako približava i već osećamo da je napolju sve hladnije.

Osim toga što hladno vreme čini naš organizam ranjivijim i manje otpornim na viruse i infekcije, ono utiče i na neke vrlo iznenađujuće telesne promene.

Dok je većina promena nepovoljna, mogu i da se dese neke pozitivne transformacije.

Evo kojih 7 telesnih i zdravstvenih promena često izaziva hladno vreme.

1. Suve usne

Hladna spoljašnja temperatura utiče na to da nam se brže suše usta, što izaziva potrebu da se češće oblizujemo, kako bismo održavali usne vlažnima. Ipak, ovo je privremeno olakšanje. Dokazano je da pljuvačka, odnosno oblizivanje usana, može da pogorša suvoću usana.

2. Zubi mogu da bole

Ukoliko imate osetljive zube, hladnoća može da izazove oštar, probadajući bol. Hladan vazduh prolazi do nerava duboko unutar zuba i utiče na stvaranje bola.

3. Veći nivo šećera u krvi

Hladno vreme utiče na telo da proizvodi hormon stresa, koji pospešuje nivo šećera u krvi. Tokom zime smo manje fizički aktivni, a vežbanjem snižavamo količinu šećera u krvi, pa se preporučuje redovna fizička aktivnost kod kuće.

4. Gubitak kilograma

Iako je istina da se dosta ljudi ugoji zimi, ovaj period godine je pogodniji za gubljenje kalorija. Kada se naše telo navikava na hladnu temperaturu, tada proizvodi toplotu i sagoreva višak energije, odnosno kalorija, kako bi se uspešno zagrejalo.

5. Vid može da se pogorša

Tokom leta često nosimo naočare za sunce, da bismo zaštitili oči, a zimi retko ko praktikuje to – jer sunca nema. Međutim, suv i hladan vazduh negativno utiče na tanak prvi sloj koji prekriva naše oči, pa doktori preporučuju korišćenje veštačkih suza tokom zime.

6. Više bora

Ne možemo u potpunosti da okrivimo zimu za veći broj bora na našem licu, ali je činjenica da nam je koža tokom hladnih dana osetljivija i sklonija oštećenjima. Zbog manje vlažnosti vazduha, koža se suši i lakše se stvaraju bore.

7. Lako dehidriramo

Pošto se zimi manje znojimo, automatski pijemo manje vode, jer mislimo da smo dovoljno hidrirani. Međutim, to što smo manje žedni, ne znači da je našem telu potrebna manja količina vode. Obratite pažnju na ovo i unosite i tokom hladnih dana dovoljno tečnosti u organizam.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.