AKO IMATE TEMPERATURU, URADITE OVO: Jako je delotvorno, odmah se vide rezultati!
Temperatura, Foto: Profimedia

učinkovito

AKO IMATE TEMPERATURU, URADITE OVO: Jako je delotvorno, odmah se vide rezultati!

Pirogeni dalje deluju na moždani centar za kontrolu temperature, pa ona raste kako bi uništila uzroke infekcije

Objavljeno:

Postoji mnogo prirodnih, narodnih lekova koji obaraju visoku temperaturu. Ali pratite svoje stanje, idite kod lekara na vreme, a biljke su tu da vam dodatno pomognu

Povišena temperatura javlja se u slučaju infekcija, a jedan je i od glavnih simptoma na koji se "štrecamo", jer vrlo lako može biti i znak infekcije koronavirusom. Šta god da je uzrok, temperaturu treba pratiti i spuštati ako je previše visoka.

Kako dolazi do povišene temperature? Leukociti oslobađaju proteine - pirogene i tako učestvuju u imunološkom odgovoru organizma.

Pirogeni dalje deluju na moždani centar za kontrolu temperature, pa ona raste kako bi uništila uzroke infekcije.

Zato je povišena temperatura zdrava reakcija koja pre svega ukazuje na to da li naš imunitet pravilno funkcioniše. Zato povišena temperatura nije bolest, ona je simptom koji ukazuje na to kako se telo bori sa nekim poremećajem.

Već je svima poznato da temperaturu od 37,5 do 38,5 stepeni Celzijusa ne treba snižavati jer se spuštanjem ovako niske temperature samo pomaže infekciji da dalje napreduje. Ako temperatura pređe 38,5, onda je spuštamo, jer visoka temperatura može da škodi telu.

Postoje lekovi, antipiretici, kojima se temperatura efikasno obara, ali možete sebi da pomognete i pomoću prirodnih preparata koje možete sami da napravite, brzo i lako. U svakom slučaju, merite temperaturu često, najbolje pre jela, pratite svoje stanje kako biste znali da li je potrebno da idete kod lekara. Prirodne metode neće pomoći kod temperature koja ne spada!

Evo nekoliko najdelotvornijih narodnih recepata pomoću kojih se temperatura skida i deci i odraslima. I ne zaboravite - dok god imate temperaturu, ma koliko visoka ili niska bila, pijte puno tečnosti: čajeve, ceđene sokove, a jedite laku hranu: supice, čorbe, kuvano povrće koje slobodno možete da posolite...

Obloge

Rendani krompir i sirće Izrendajte jedan veći krompir zajedno sa korom. Stavite krompir na tabane i preko obujte pamučne čarape. Držite ga na tabanima dok se čarape ne osuše, a onda ponovite postupak. Krompir možete da potopite u sirće i tako ga stavite na tabane, ali ne morate. I sam krompir deluje, kao samo i sirće - potopite čarape u jabukovo ili vinsko sirće, obujete ih i čekate da se osuše, pa ponovite postupak.

Limun Iscedite sok od četiri limuna i dodajte malo narendane korice limuna. Namočite pamučne krpice, pa sa njima umotajte stopala. Preko toga obujte pamučne čarape, dobro se utoplite, posebno stopala i lezite sat vremena. Kada su krpice na nogama suve, ponovite postupak.

Kukuruzno brašno Napravite gustu smesu od kukuruznog brašna i alkoholnog sirćeta i smesu stavite na tabane, obmotajte krpicama i obujte pamučne čarape. Ovo možete da radite i po nekoliko puta.

Belance Umutite belance, nakvasite njime pamučne krpice, pa stavite na tabane i obujte čarape.

Čajevi, sirupi, kupka

Menta i žalfija Kašičicu mente i kašičicu žalfije prelijte jednim litrom vrele vode i ostavite da odstoji oko deset minuta. Procedite i pijte ovaj čaj na svakih sat vremena.

Čaj od majčine dušice Po 20 grama cvetova kamilice i majčine dušice i 20 grama cvetova od lipe prelijte šoljom ključale vode, neka odstoji desetak minuta i procedite. Pijte po nekoliko šolja tokom dana.

Sirup od đumbira Koren svežeg đumbira oljuštite i iseckajte na kockice. Dodajte jedan kilogram šećera, izmešajte i prelijte sa 2 litra vode. Kuvajte dok ne provri. Neka ova smesa odstoji 12 h i onda pomešajte sa sokom od 1,5 kg ceđenog limuna. Ovaj sirup čuvajte u staklenim bocama u frižideru i pijte razređen sa vodom.

Čaj koji podstiče znojenje Efikasan čaj za znojenje pravi se ovako: kašičica metvice, kašičica mente, kašičica kadulje. U šerpu stavite sve sastojke i prelijte litrom vrele vode, pa procedite posle 10 minuta. Pijte jednu šolju čaja na svakih sat do sat i po vremena.

Čaj i kupka od đumbira Pola kašičice sveže narendanog đumbira stavite u šolju vrele vode i ostavite 10 minuta da odstoji. Zasladite medom, iscedite malo limuna. Pijte čaj 2-3 puta dnevno. Ovaj čaj je efikasan i kao lek za kašalj.

Đumbir ne morate da koristite samo kao čaj. Napunite kadu mlakom vodom, dodajte 2 kašike đumbira u prahu i dobro promešajte. Kupajte se 10 minuta. Đumbir će podstaći znojenje i smanjiti groznicu.

Još biljaka... Za lakše obaranje temperature preporučuju se čajevi i od ovih biljaka: bosiljak, lipa, kadulja, kamilica, metvica, šafrana, peršun, gorušica, origano, majoran.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/ljubav i zdravlje)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.