JEDINO POVRĆE KOJE TREBA DA JEDETE SVAKI DAN: Štiti od TUMORA, ulepšava kožu, snažno deluje protiv ALERGIJA!
Koje je povrće najzdravije?, Foto: AP

MOĆNA HRANA

JEDINO POVRĆE KOJE TREBA DA JEDETE SVAKI DAN: Štiti od TUMORA, ulepšava kožu, snažno deluje protiv ALERGIJA!

Sve to omogućuje jedna šoljica ovog povrća dnevno. Uz to je niskokalorično - sadrži manje od 50 kalorija

Objavljeno:

Ako bi trebalo neku namirnicu da jedete svaki dan, to bi bila brokoli jer nudi sve što je potrebno za zdravlje, vitalnost i pomlađivanje kao i za detoksikaciju organizma, sprečava alergije, prehlade, upalne bolesti, uključujući i rak, pomaže kod artritisa, bolesti oka, pridonosi mršavljenju...

Sve to omogućuje jedna šoljica ovog povrća dnevno. Uz to je niskokalorična - sadrži manje od 50 kalorija.

Pripada u kupusnjače, grupu u kojoj su još kupus, cvekla, prokelj, kelj, rukola, kojima se pripisuju svojstva "čistača organizma", sprečavaju oštećenja DNK-a zbog čega su jako dobre u borbi protiv mnogih vrsta raka.

Spoj koji se smatra zaslužnim za to je sulforafan (sumpor), koji se gotovo isključivo proizvodi u kupusnjačama, a povećava sposobnost jetre da proizvodi enzime koji će neutralizovati potencijalno toksične tvari u našem organizmu.

Tačnije, objašnjava nutricionistkinja Darija Vranešić Bender, kupusnjače su bogate biljnim hemikalijama glukozinolatima koji se pretvaraju u izotiocijanate delovanjem enzima u biljkama i našem probavnom sistemu. Izotiocijanati i glukozinolati molekuli su kojima se pripisuju antikarcinogeni učinci. Uz vitamine A, C, E, B6, brokoli je bogata folnom kiselinom, nužnom za rast, razvoj i održanje zdravlja mozga.

Sadrži i vlakna, niacin, magnezijum, kalijum i omega-3 masne kiseline, poznate čuvare srca. Naučna istraživanja pokazuju da osobe koje redovno jedu brokuli, luk, jabuke i zeleni čaj imaju 20 posto manji rizik od bolesti srca. Istraživanja su takođe pokazala da fotonutrijenti u brokoliju mogu pomoći da se iskoreni bakteriju Helicobacter pylori, koja uzrokuje čir želuca, a može dovesti i do raka želuca.

foto: Thinkstock

Najčešće se jedu cvetovi brokolija, a jedu se i stabljike i lišće. Istraživanja o zdravstvenim učincima brokolija pridonela su porastu potrošnje - u poslednjih 30 godina konzumacija brokolija porasla je gotovo za 1000 posto, a ona je i jedna od najvažnijih zamrznutih namirnica na svetu.

Ali, mnogi i dalje jedenje brokolija ponekad doživljavaju kao neku vrste kazne, ali jako se varaju.

1. Za lepu kožu

Za prekrasnu, zdravu kožu nisu dovoljne samo kreme i toneri za lice: dobra njega počinje iznutra i temelji se na zdravoj ishrani. Brokoli je bogat vitaminima A, C i E koji, zajedno, mogu pomoći koži da “poništi” štetu koja je nastala izlaganjem suncu, poboljšavaju teksturu kože, ublažuju bore i održavaju izgled kože zdravim i mladim zahvaljujući tome što podržavaju stvaranje kolagena.

2. Kod manjka vitamina D

Nedostatak vitamina D rašireniji je problem nego što biste mogli pomisliti, a ishrana može učiniti puno u prevladavanju tog stanja. Brokli obiluje vitaminima A i K koji omogućuju organizmu da bolje apsorbira vitamin D.

3. Unapređuje srčano zdravlje

Brokli je dobar za srce na više načina. Bogat je topivim vlaknima koja utiču na snižavanje nivoa holesterola, a istovremeno sastojci brokolija koji sadrže sumpor pomažu ojačati krvne žile.

4. Ublažava simptome alergija

Siti ste curenja iz nosa, svrbeža očiju i glavobolja koje idu “u paketu” s disajnim alergijama? I tu može pomoći ishrana koja sadrži brokoli, jer ovo je povrće bogato sastojkom nazvanim kempferol koji smanjuje iritaciju i upalu kod alergija.

foto: Shutterstock

5. Jača probavni sistem

Zatvor? Gorušica? Ti bi problemi mogli postati prošlost jedete li redovito brokoli. Ključ je u vlaknima koja sadrži: ona povećavaju volumen stolice što olakšava njen prolaz kroz creva i smanjuje verovatnoću pojave konstipacije, ali olakšava i celi probavni proces, što smanjuje mogućnost pojave gorušice.

6. Smanjuje rizik od raka

Brokoli može biti i deo ishrane koja se suprotstavlja tumorima. To je zato što sadrži supstancu nazvanu sulforafan, za koju je više studija utvrdilo da može smanjiti rizik od razvoja nekoliko vrsta raka, uključujući rak creva, pluća, gušterače i jednjaka.

7. I kod mršavljenja

Svako ko je ikada bio na dijeti zna koliki je izazov rešiti se suvišnih kilograma nakon što ih jednom nabaciš. Ali ako znamo koje je namirnice uputno jesti u tu svrhu biće nam lakše dosegnuti zacrtani cilj. Brokoli je idealna namirnica za osobe na dijeti - šalica ovog povrća sadrži samo 31 kaloriju, a puna je vlakana koja će umiriti vaš apetit i zasititi vas čak i ako jedete manje količine hrane.

8. Snaži kosti

Oslabljene kosti - obično zbog osteoporoze - velik su problem za žene, ali i muškarce, u starijoj dobi. Redovno jedenje brokolija odličan je naćin za prevenciju tog stanja, jer kombinacija kalcijuma i vitamina K omogućuje kostima zdravlje i snagu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/zivim.gloria)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.