SIROVO ILI KUVANO? Otkriven najbolji način za spremanje svakog POVRĆA - ovako ćete sačuvati sve vitamine!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ZDRAVA ISHRANA

SIROVO ILI KUVANO? Otkriven najbolji način za spremanje svakog POVRĆA - ovako ćete sačuvati sve vitamine!

Postoji veliki broj namirnica koje je bolje jesti u sirovom obliku, nego kuvati, a zapravo ih najčešće kuvamo, ali ima i obrnutih primera

Objavljeno:

Način pripreme hrane često utiče i na to koliko je često jedemo, kao i koliko nam je neka hrana fina, a neretko utIče i na hranjivu vrednost određene namirnice.

Naime, postoji veliki broj namirnica koje je bolje jesti u sirovom obliku, nego kuvati, a zapravo ih najčešće kuvamo, ali ima i obrnutih primera, kaže australijski nutricionista Li Holms.

Hrana koju bi trebalo da jedemo sirovu

1. Cvekla

Cvekla je sjajno povrće. Bogata je vlaknima, vitaminom C, kalijumom, manganom i vitaminima B grupe, odnosno folatima - hranjivim tvarima koje pomažu u jačanju imunološkog sistema, podizanju energije i borbi protiv upala. No, salata od cvekle puno je bolja ako je ne kuvate, jer toplina smanjuje koncentraciju folata (B vitamina) za 25 posto. Folati su, inače, dio skupine B vitamina koji su potrebni za stvaranje stvaranje crvenih i belih krvnih zrnaca u koštanoj srži, pretvaranja ugljenih hidrata u energiju i stvaranja DNK i RNK.

2. Brokoli

Brokoli kuvani na pari može biti ukusan, ali bolje ga je jesti sirovog. Bogat je vitaminom C, kalcijem, kalijem, belančevinama i sulforafanom, prirodnim biljnim spojem koji pomaže u borbi protiv ćelija raka i usporava starenje. Rezultati studije objavljene u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazali su da su ljudi koji jedu sirov brokoli u većim količinama bolje apsorbirali sulforafan u usporedbi s onima koji su je jeli kuvan.

Brokoli je zdraviji sirov
Brokoli je zdraviji sirov foto: Thinkstock

3. Maline, borovnice i kupine

Bobičasto voće je sjajan izvor antioksidanata, poput antocijana, elaginske kiseline i resver, te vitamin B6, vitamin E i magnezijum. Ako ih kuvate, bitno se smanjuje sadržaj vitamina C. Zanimljivo je da pečene crvene paprike zadržavaju nešto više tog vitamina od kuvanih.

4. Beli luk

Sadrži dva ključna spoja: aminokiselinu bogatu sumporom koja se naziva alliin i enzim na bazi proteina koji se zove alinaza. Češanj belog luka nema mirisa sve dok ga ne zgnječite, ili ne naseckate, jer se ti spojevi mešaju i formiraju treći: alicin. To je snažan prirodni antibiotik, a ima i antigljivična i antivirusna svojstva. No, taj spoj nalazi se samo u sirovom belom luku. Kuvanje ubija alicin i uzrokuje njegovo formiranje u ostale spojeve koji su manje učinkoviti.

Hrana koju bi trebalo da jedemo kuvanu:

1. Paradajz

Ukusan su svež, u salati, ali bolji je kuvan. To je zato što sadrže prirodnim spoj koji se naziva likopen, koji sadrži svo voće i povrće jarkih boja. Likopen je antioksidans koji može pomoći u zaštiti od nekih hroničnih bolesti, poput kardiovaskularnih bolesti. U slučaju paradajza, likopen se lakše apsorbira kada se zagreje.

2. Špargle

Špargle su bogate vitaminima A, C, E, folatima i kalijem, međutim nećete imati koristi od njih ako ih jedete sirove. Kuvanje tog povrća omogućava razbijanje njegove debele ćelijske zidove, pa organizam lakše 'crpi' hranjive sastojke.

3. Artičoka

Artičoke imaju niz blagodati za zdravlje, uključujući sposobnost snižavanja razine šećera u krvi, poboljšanja probave te pomaganja zdravlju srca i zdravlju jetre. Sadržava vitamine B6, C, K, te mineral magnezijum, uz vrlo snažne antioksidanse. Kuhate li ih 15-ak minuta, to značajno povećava nivoe prirodnog spoja koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, čak do 15 puta, dok se nivo antioksidanata uslijed kuvanja povećava i do osam puta. No, prženje artičoka povrća nije preporučljivo, jer uklanja flavonoide (također vrsta antioksidansa).

foto: Profimedia

4. Patlidžan

Kuvanjem se povećava razina antocijanina, fitonutrijenta koji se nalazi u koži. Patlidžan je bogat vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima.

5. Šargarepa

Mrkva je dobar izvor beta-karotena, vlakana, vitamina K1, kalijuma i antioksidanata. Iako je ukusna i sirova, kuhanjem se povećava sadržaj hranjivih tvari. Kuvana šargarepa sadrži više beta-karotena, antioksidansa koji se u vašem telu pretvara u vitamin A, što je dobro za vaše oči i imunološki sistem, prenosi Daily Mail.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.