raste i na mediteranu
OVO AZIJSKO VOĆE JE IZVOR ZDRAVLJA: Leči upale, smanjuje krvni pritisak, a dobro je i kao AFRODIZIJAK
Pomaže sniženju krvnog pritiska i povišene telesne temperature; umiruje i zaceljuje osetljivu i oštećenu kožu; smanjuje napetost i bol u mišićima
Jujuba (lat. Ziziphus zizyphus), zvana još i žižola, čičimak, ćićindula i cicindra, a poznata i kao kineska datulja, drevno je azijsko voće koje se udomaćilo na Mediteranu, pa tako i u balkanskim primorskim krajevima.
Bodljikavo stablo jujube vrlo je otporno na vrućinu i hladnoću. Na izmaku jeseni dozrevaju koštuničavi plodovi crveno-narančasto-smeđe boje od kojih se pripravljaju delicije za zimnicu.
Zavisno o sorti, plodovi su oblikom nalik šljivama, maslinama ili datuljama. Meso jujuba aromatično je, prijatnog slatko-kiselkastog ukusa, a jedu se sveže ili osušene.
Osušene jujube ukusom podsećaju na datulje, pa ih mnogi nazivaju zimskim datuljama. Od jujuba se pripremaju marmelade i sokovi. Plodovi se mogu i kandirati, ili “potopiti” u lozovači za aromatičnu lekovitu rakiju. Od plodova, lišća i kore jujuba dobivaju se lekoviti pripravci i čajevi.
Jujuba je bogata vitaminom C, raznovrsnim mineralima (kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, magnezijum), voćnim kiselinama, vlaknima i snažnim antioksidansima - flavonoidima.
Jujuba ublažuje upale i probavne tegobe. Pomaže sniženju krvnog pritiska i povišene telesne temperature; umiruje i zaceljuje osetljivu i oštećenu kožu; smanjuje napetost i bol u mišićima. Koristi se i kao prirodni antidepresiv, a navodno je moćan afrodizijak.
BONUS VIDEO:
(Espreso.co.rs/ordinacija.hr)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!