SRBI NE VOLE MNOGO OVU NAMIRNICU, A LUDAČKI POPRAVLJA KRVNU SLIKU: Najzdravije je POVRĆE na BG PIJACAMA!
Cvekla, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

SEZONA

SRBI NE VOLE MNOGO OVU NAMIRNICU, A LUDAČKI POPRAVLJA KRVNU SLIKU: Najzdravije je POVRĆE na BG PIJACAMA!

Ovo korensko povrće ima malo masti, bogato je antioksidansima i vitaminima, a ovo su samo neke od blagodeti cvekle

Objavljeno:

Cvekla je prema nekim anketama često na spisku korisnih namirnica koje nisu previše popularne i retko se nalaze na našem stolu. Međutim, iako mnogi izbegavaju ovo divno povrće, vreme je da se uverite u njegovu korist za zdravlje.

Ovo korensko povrće ima malo masti, bogato je antioksidansima i vitaminima, a ovo su samo neke od blagodeti cvekle. Nadamo se da ćete posle ovih 10 stavki promeniti svoje mišljenje i uvrstiti cveklu u svoju svakodnevnu ishranu. Krećemo!

1. Cvekla smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara

Zahvaljujući svom hemijskom sastavu, cvekla je u stanju da snizi krvni pritisak i smanji rizik od moždanog i srčanog oboljenja. Prirodni nitrati kojih u cvekli ima u izobilju oksidiraju kada se pomešaju sa krvlju da bi stvorili azotni oksid koji širi krvne sudove i povećava nivo kiseonika u krvi.

Salata, Cvekla
foto: Printscreen/Youtube/ Вика-Простые Рецепты

2. Stabilizuje rad digestivgnog trakta

Brojni hranljivi sastojci koji postoje u cvekli pozitivno deluju na funkcionisanje želuca i creva i imaju lekovito dejstvo. Konzumiranje cvekle omogućiće vam da ostavite lekove i postepeno vratitte svoj digestivni trakt u normalu.

Prirodni šećer, kojim je ovo povrće bogato, hrani crevnu floru i daje joj dodatnu snagu u borbi protiv štetnih supstanci. Vlakna apsorbuju sav otpad i toksine iz organizma čime čiste creva.

3. Poznato je da cvekla podmlađuje organizam

Ovo neverovatno povrće sadrži betanine i betaine. Oni smanjuju aktivnost supstanci koje doprinose preranom starenju, oksidaciji i stvaranju ćelija karcinoma. Zahvaljujući ovim elementima povrće ima ljubičasto-crvenu boju.

Ukoliko cveklu uvrstite u svoj svakodnevni meni, možete sprečiti starenje ćelija i pojavu malignih tumora.

Pored toga, izgledaćete lepše – vaše lice će dobiti zdraviju boju, a kesice ispod očiju nestati. Redovnim konzumiranjem soka od cvekle rešićete se akni i bubuljica koje su nastale prisustvom toksina u krvi.

Cvekla
foto: Youtube / Scoff

4. Reguliše nivo šećera u krvi

Rastvorljiva vlakna koje se nalaze u cvekli pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, pa se njen sok često preporučuje dijabetičarima. Da biste postigli željeni rezultat i izjednačili nivo šećera najmanje 3 puta nedeljno morate piti sveže ceđen sok od cvekle.

5. Ovo crveno povrće poboljšaće vaš vid

Cvekla je poznata po visokom sadržaju nitrata koji pozitivno utiču na celo telo, poboljšavajući funkcionisanje unutrašnjih organa. Ove supstance jačaju ćelije rožnjače, čime poboljšavaju vid. Štaviše, doktori tvrde da cvekla ima mnogo više koristi za vid od bilo koje druge hrane koja se preporučuje.

1 / 7 Foto: Youtube/Printscreen/ Cleen & Delicious

6. Povećava fizičku aktivnost i izdržljivost

Cvekla igra bitnu ulogu prirodnog proteina. Kao rezultat eksperimenata otkriveno je da je „doping“ efekat povrća povezan sa nitratima koje sadrži. Dokazano je da ukoliko često konzumiramo ovo korenasto povrće možemo u velikoj meri povećati izdržljivost.

Kada jedemo cveklu naši krvni sudovi postaju elastičniji, a tkiva i unutrašnji organi su dovoljno snabdeveni kiseonikom. Na taj način se mišići obnavljaju.

Osim toga, cvekla povoljno utiče i na mentalne sposobnosti, i to zbog činjenice da se stanje krvnih sudova poboljšava, a cirkulacija krvi stabilizuje.

7. Verovali ili ne – cvekla se bori i protiv depresije

Ljubitelji cvekle tvrde da kada smo u stresu ili smo loše raspoloženi, salata sa cveklom može popraviti naše raspoloženje i učiniti da se osećamo bolje. Ovaj efekat se upoređuje sa osećajem kada osoba jede slatkiše, s tim što je cvekla, naravno, zdravija varijanta za vaš organizam.

Takođe, zahvaljujući magnezijumu koji sadrži, cvekla poboljšava i funkcionisanje centralnog nervnog sistema.

8. Cvekla i jačanje kostiju

Čak i ako vaša ishrana sadrži puno namirnica bogatih kalcijumom, činjenica je da je telo u stanju da apsorbuje ovaj mineral. Cvekla je bogata silicijum dioksidom koji pomaže telu u „vezivanju“ kalcijuma. To će učiniti naše kosti jačima.

Cvekla takođe sadrži magnezijum, vitamin C i folnu kiselinu koji su korisni za koštano tkivo.

9. Pomaže u mršavljenju

Cvekla ima puno vlakana i malo kalorija. Ovo korensko povrće se široko koristi u raznim dijetama upravo zahvaljujući rastvorljivim vlaknima koja pomažu u borbi sa masnim naslagama.

Ukoliko redovno jedete cveklu, možete da očekujete i detoksikaciju tela i izbacivanje viška tečnosti.

10. Cvekla u trudnoći

Da li ste znali da čak 20% trudnica pati od anemije? Tako govore statistike Svetske zdravstvene organizacije. Plod „oduzima“ od majke izvesnu količinu gvožđa, koja mu je potrebna za rast i razvoj. Upravo zato trudnice treba da spreče nastanak malokrvnosti, da reaguju na vreme i unose cveklu svakodnevno.

Takođe, cvekla je dobar izbor i za bebe jer sadrži značajnu količunu kalijuma, kalcijuma, pa čak u vitamina A. A kalcijum i vitamin A su veoma važni za zdrav razvoj deteta.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.