KISELA CVEKLA U TEGLI JE ZIMNICA KOJU PRAVE SVE SRPKINJE: Napravite je BEZ KONZERVANSA uz OVAJ RECEPT
Cvekla u tegli, Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

ZA ZIMU

KISELA CVEKLA U TEGLI JE ZIMNICA KOJU PRAVE SVE SRPKINJE: Napravite je BEZ KONZERVANSA uz OVAJ RECEPT

Ovaj recept je bez konzervansa, a nakon pripreme cveklu nemojte otvarati i koristiti mesec dana, jer će tek kada odstoji dobiti savršen ukus, kada se svi sastojci u tegli dobro povežu.

Objavljeno: 21:25h

Cvekla je veoma zdrava namirnica koja ima veliku količinu gvožđa, a od nje se pravi domaći sok, ukusne salate, ali se priprema i za zimu. Kisela cvekla u tegli je jedna od omiljenijih zimnica u našim krajevima. Od uvek se pripremala kao ukusna salata koja ide uz sva jela, a obožavaju je kako stariji tako i oni najmlađi.

Ovaj recept je bez konzervansa, a nakon pripreme cveklu nemojte otvarati i koristiti mesec dana, jer će tek kada odstoji dobiti savršen ukus, kada se svi sastojci u tegli dobro povežu..

Cvekla u tegli
foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Sastojci: 4 kg cvekle 70 g šećera 15 g soli 2 l vode 500 ml sirćeta

Priprema:

Cveklu dobro operite, ali nemojte da je ljuštite. Stavite da se kuva u komadu, u dubljoj šerpi oko sat i po vremena. Znaćete da je gotova kada možete lagano da je probodete nožem. Dok se cvekla kuva, u posebnj šerpi prokuvajte vodu, sirče, šećer i so.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Kada provri pustite da kuva oko 5 minuta, pa sklonite sa šporeta. Skuvanu cveklu izvadite iz vode, ostavite da se malo ohladi, ogulite i isecite na kriške debljine pola centimetra. Prelijte je sa rastvorom sirćeta i vode i ostavite da prenoći. Sutradan je poslažite u sterilisane tegle, prelijte sa tečnošću i dobro zatvorite poklopac.

Pošto se ne koristi konzervans tegle je potrebno pasterizovati. U duboku šerpu sipajte vodu, a na dno stavite peškir ili krpu. Poređajte tegle tako da se ne dodiriju, a važno je da budu u vodi sve do samog poklopca.

Cvekla u tegli
foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Uljučite na umerenu vatru i ostavite da prokuva. Nakon ključanja kuvajte još oko 5 minuta. Ugasite ringlu i ostavite tegle potopljene u šerpi da se u potpunosti ohlade.

(Espreso / Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.