SRBI, EVO ŠTA SVE IZAZIVA NEPRIJATAN MIRIS U NOSU: Ovoga niste BILI SVESNI
Nos, Foto: Profimedia

oprez

SRBI, EVO ŠTA SVE IZAZIVA NEPRIJATAN MIRIS U NOSU: Ovoga niste BILI SVESNI

Loš miris u nosu u većini slučajeva nije zdravstveno stanje opasno po život, ali ako je loš miris ozbiljan ili hroničan, može negativno da utiče na kvalitet života i zahteva medicinsku pomoć

Objavljeno: 14:05h

Normalno je da povremeno osetite neki neprijatan miris. Međutim, nekoliko problema povezanih sa sinusima, nazalnim prolazima i ustima mogu da izazovu loš miris koji izgleda kao da dolazi iz unutrašnjosti nosa a koji osećaju i oni koji vas okružuju.

Loš miris u nosu u većini slučajeva nije zdravstveno stanje opasno po život, ali ako je loš miris ozbiljan ili hroničan, može negativno da utiče na kvalitet života i zahteva medicinsku pomoć.

Nos
foto: Profimedia

Problemi koji mogu da izazovu loš miris u nosu

Ovo su 5 osnovnih problema koji izazivaju loš miris u nosu:

akutni i hronični sinusitis

infekcije usta ili zuba

suva usta

neka hrana, pića i lekovi

1 / 3 Foto: Profimedia

problemi povezani sa halucinacijama ili oštećenjem mirisa

Akutni ili hronični sinusitis

Osoba može osetiti loš miris u nosu ako ima akutni ili hronični sinusitis.

Infekcija sinusa, nazvana sinusitis, izaziva simptome kao što su upala sinusa i nazalna kongestija, što može da ometa osećaj mirisa. Ovo stanje može da izazove i loš zadah i iscedak izmenjene boje i lošeg mirisa u nosu i zadnjem delu grla, a sve to može da stvori loš miris u nosu. Akutni sinusitis obično traje oko 3-8 nedelja, dok hronični slučajevi mogu trajati duže od 8 nedelja. Sinusitis obično uzrokuje jedna vrsta bakterija, mada mogu da ga izazovu i virusi, gljivice i plesni.

Loš miris u nosu i problemi sa zubima

U zubnim šupljinama mogu da ostanu zarobljene bakterije koje kada se razgrađuju oslobađaju neprijatne gasove kao što je sumpor. Karijes obično nastaje zbog propadanja zuba ili gingivitisa, što može uključivati upalu desni ili bolest desni.

Zubi
foto: Profimedia

Ovi neprijatni gasovi, koji postaju neprijatni mirisi, putuju kroz male otvore u zadnjem delu usta koji se povezuju sa sinusima i izazivaju loš miris u nosu.

Loša oralna higijena povećava broj čestica hrane koje ostaju u ustima i raspadaju se povećavajući rizik od razvoja lošeg ukusa ili mirisa u ustima. I problemi sa zubima mogu da povećaju rizik od razvoja plaka, debelog sloja bakterija koji može da izazove karijes i upalu tkiva između zuba i desni (stanje koje se zove parodontitis).

(Espreso / Eklinika.Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media