JUGOSLOVENI SU SE DAVILI U OVOM JELU SVAKI DAN: Recept je skroz ZABORAVLJEN
Bosanski lonac, Foto: Printscreen/Youtube/ Golden Hands

njamiii

JUGOSLOVENI SU SE DAVILI U OVOM JELU SVAKI DAN: Recept je skroz ZABORAVLJEN

Karakteristično je to što se nekada spremalo u zemljanom loncu i što se tokom kuvanja posuda nikako se otvara i jelo se ne meša, već se ukusi međusobno sami povezuju

Objavljeno: 12:39h

Bosanski lonac je tradicionalno jelo koje su pravile domaćice širom bivše Jugoslavije, tačnije iz Bosne i Hercegovine kako mu ime kaže.

Ovo je proveren recept. Najlepši je da se pravi u zemljanoj posudi, a jelo se praktično sprema samo od sebe.

Nekada se smatralo jednostavnim seljačkim jelom, ali je vremenom preraslo u svojevrstan specijalitet. Karakteristično je to što se nekada spremalo u zemljanom loncu i što se tokom kuvanja posuda nikako se otvara i jelo se ne meša, već se ukusi međusobno sami povezuju, piše Stvar ukusa.

Bosanski lonac
foto: Printscreen/Youtube/ Golden Hands

Sprema se od tri različite vrste mesa, a ukoliko niste ljubitelj nekog, možete da ga napravite samo od junetine ili svinjetine.

Sastojci:

1 kg mešanog mesa (junetine, svinjskog i jagnjetine)

1 srednja glavica kupusa

2 glavice luka

3 čena belog luka

3 šargarepe

2 paškanata

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Golden Hands

2 korena celera

4 paprike babure

3 paradajza

500 g krompira

200 ml soka od paradajza

200 ml belog vina

1 kašika začinske paprike

2-3 lista lovora

Bosanski lonac
foto: Printscreen/Youtube/Zlatne Ruke

so, biber

Priprema

Crni luk sitno iseckajte, pa ispržite na ulju da se zastakli. Nakon toga dodajte i meso isečeno na kockice (ostavite i masnije delove) i sitno naseckan beli luk. Dok se meso krčka pripremite povrće. Krompir oljuštite i isecite na četvrtine, šargarepu, celer i paškanat na kolutove, kupus i papriku isecite na krupnije komade.

Kada je meso porumenelo, u veći lonac, najbolje zemljani, složite naizmenično meso i povrće, sve žačinite po ukusu i dodajte lovorov list. Po vrhu stavite svež paradajz isečen na kolutove. Prelijte sokom od paradajza, belim vinom, i ako je potrebno, dolijte i malo vode, da ogrezne. Ne treba sipati previše tečnisti, jer će u toku kuvanja povrće pustiti svoj sok.

(Espreso / Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.