ZNAK ANKSIOZNOSTI ILI SAMO LOŠA NAVIKA: Smatra se da je to NAJGROZNIJA NAVIKA koju ČOVEK MOŽE DA RADI!
Ilustracija, Foto: Printscreen

navika - panika

ZNAK ANKSIOZNOSTI ILI SAMO LOŠA NAVIKA: Smatra se da je to NAJGROZNIJA NAVIKA koju ČOVEK MOŽE DA RADI!

Nervoza je najčešći razlog zašto neko počinje da gricka nokte

Objavljeno:

Grickanje noktiju se, sasvim opravdano, smatra jednom od najgroznijih stvari koju čovek može da radi. Iako među odraslima to nije, na svu sreću, česta navika, veliki broj dece je u određenom periodu stekne.

Dete to može da radi iz puke dosade, znatiželje ili navike. To može da bude način na koji se dete rešava stresa ili stvar koju je video od nekoga starijeg, te u tome ne vidi ništa loše.

Grickanje noktiju se ubraja među takozvane “nervozne navike”, a u istu grupu može da se ubroji i čačkanje nosa, uvrtanje pramenova kose, sisanje prstiju ili škriputanje zubima. Takođe, u pitanju je navika za koju postoji visok rizik da će se preneti i u starije doba.

Nervoza je najčešći razlog zašto neko počinje da gricka nokte. Čak i u detinjstvu su mnogi izloženi stresovima, koje roditelji možda čak i ne primećuju. U većini slučajeva, ipak, navika nestane sama od sebe, ali u nekim situacijama je potrebna i pomoć roditelja.

Šta treba da preduzmete?

Na samom početku, kada roditelji tek primete da dete gricka nokte, odmah počinju da razmišljaju kako da ga spreče, ali to je greška. Potrebno je zapravo ustanoviti iz kog razloga je dete uopšte i počelo to da radi i da li je dete izloženo nekoj vrsti stresa kada nije pod roditeljskim okom.

Ukoliko otkrijete da postoji problem, razgovarajte sa detetom i nastojte da saznate što više o stvarima koje mu izazivaju strah i nervozu. Ovo nije lak zadatak, zato se možete poslužiti jednim trikom – u nadi da će nakon vašeg pogrešnog zaključka dete reći pravi uzrok pojave ove navike, jednostavno možete reći detetu: “Da, znam – radiš to zato što želiš da naoštriš zube.”

Metaforički, saopštavate svom detetu da ste svesni da se sa nečim bori.

Nokti, Gel lakovi
foto: Promo

Ne dolazi u obzir da ga tučete, a za vikanjem nema potrebe, ove dve stvari mogu još više da poremete njegovu psihičku ravnotežu, da pojačaju nivo stresa kom je dete izloženo i da bude čak i podstrek da dete sa tim nastavi.

Objasnite mu zašto je to loše i napravite operativni plan kako ćete zajedničkim snagama da se izborite protiv te loše navike. Možete, na primer, da ga pitate da li želi da ga stalno podsećate da prestane sa tim.

Možete pronaći i neku alternativnu naviku. Na primer, možete mu reći da sa sobom ponese kamenčić u džepu i da sga uhvati u ruku kad god poželi da gricka nokte. Uvežbajte sa njim neke tehnike relaksacije koje će primenjivati svaki put kada oseti potrebu za grickanjem noktiju.

Kada treba da se zabrinete?

U pojedinim slučajevima, grickanje noktiju može da bude i znak prevelike anksioznosti. Nokti generalno mogu upozoriti na dolazak mnogih bolesti! Ukoliko su prstići deteta puni rana i često krvavi , kao i ukoliko pored ove navike praktikuje kopanje kože, čupanje trepavica ili vlasi kose, kao i ako ima problema sa spavanjem, potrebno je da se konsultujete sa lekarom. Takođe, ako se ova navika pojavila naglo i brzo se razvila, trebalo bi da popričate sa stručnjakom.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.