ANEMIJA, SRČANE MANE ILI DIJABETES! Ako vaši nokti izgledaju OVAKO, pod hitno idite kod lekara! (GIF)
Nokti su ogledalo vašeg zdravlja, Foto: Shutterstock

pazite se!

ANEMIJA, SRČANE MANE ILI DIJABETES! Ako vaši nokti izgledaju OVAKO, pod hitno idite kod lekara! (GIF)

Ispod laka ili gela prirodan izgled nokta govori nam mnogo o našem zdravlju

Objavljeno: 09:01h

Nokti su davno prevazišli svoju funkcionalnost (zaštita prsta i sprečavanje povreda mekog tkiva) i postali simbolom njegovanog izgleda, a nail art jači je nego ikada.

Priznajemo, kada vidimo u što se sve pretvorilo današnje uređivanje noktiju, poželimo da da neke stvari nismo ni videli. Od novog trenda kvrga na noktima koji se istiskuju do kose ili likova porodice Kardashian ljudska mašta zaista radi, ali u čudnom smeru.

Međutim, osim estetske uloge koja je više nego očigledna, nokti su takođe i očiti pokazatelj zdravlja. A ispod laka, gela i kristalića oni govore puno o našem zdravlju.

Prema Američkoj dermatološkoj akademiji, nokti često mogu pokazati generalno zdravstveno stanje.

Promene na noktima poput gubitka ili promene boje, mogu ukazivati na probleme koji uključuju bolesti jetre i pluća, srčane i plućne bolesti, anemiju i dijabetes.

Ovo je 6 upozoravajućih stvari koje tvoji nokti govore o tebi:

1. Suvi, napuknuti ili lomljivi nokti

Ovakvi nokti pokazatelj su da često ruke (ili noge) držiš u vodi. Ako radiš u kuhinji ili dosta plivaš moguće je da povremeno doživljavaš ovakve simptome. Takođe, lomljivi nokti otkrivaju nedostatak vitamina A, B ili C.

Ako previše koristiš sredstvo za odstranjivanje laka ili si izložena nekim hemijskim spojevima, nokti ti mogu biti lomljivi. Možda da sredstvo za čišćenje šporeta zameniš sirćetom?

2. Paralelne crte na noktima

Crte na noktu koje izgledaju kao zadebljanja mogu biti znak abnormalnosti u rastu nokta. Te vodoravne linije se zovu Beauove linije, a mogu biti znak dijabetesa, psorijaze ili nedostatka cinka. Uz to, ove linije mogu biti uzrokovane nekim oštećenjem nokta, a mogu se pojaviti i pod visokom temperaturom.

3. Crvena koža oko noktiju i zanoktice

Ako je koža oko noktiju crvena, uzrok je verojatno neka upala. Infekcija može uzrokovati upalu noktiju, ali crvena koža upozorava i na nešto puno ozbiljnije - na pojavu lupusa. 4. Zakrivljenost nokta "prema dole"

Vrhovi prstiju postaju ukočeni, a nokti se zakrivljuju na dole. Ovakvi nokti isto tako mogu biti jako beli, što je znak nedostatka kiseonika u krvi. Ovo bi mogao biti znak srčanih bolesti, bolesti creva, bolesti bubrega i bolesti pluća 5. Žuti nokti

Ovakvi nokti su najčešće zaraženi gljivičnom infekcijom. Ako se ova infekcija ne leči na vreme, nokti mogu da počnu da se "mrvei", ljušte, a u najgoroj fazi bolesti i da otpadaju. U retkim slučajevima, žuti nokti su znak upale pluća, dijabetesa, psorijaze i bolesti štitnjače. 6. Plavkasti nokti

Plavi nokti mogu biti ozbiljan zdravstveni problem, da telo ne dobija dovoljno kiseonika. Plavi nokti mogu ukazivati na problem pluća, kao što je emfizem pluća (bolest koja uništava plućne mehuriće), ili neki tip srčanog problema.

BONUS VIDEO: PERTLAMA ZADIVITE SVE! Originalni načini da spremite patike za lepo vreme!

(Espreso.co.rs / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.