OGLASILA SE ĆERKA BRANISLAVA TIODOROVIĆA! Saopštila LOŠE vesti
Danica Tiodorović, Foto: Printscreen/youtube/RTSOrdinacija-Zvanični kanal

važno

OGLASILA SE ĆERKA BRANISLAVA TIODOROVIĆA! Saopštila LOŠE vesti

Svuda u svetu povećava se broj pacijenata koji imaju rak kože. Prema važećoj statistici više od 700 novih slučajeva melanoma dijagnostikuje se na godišnjem nivou u našoj zemlji, ali prof. dr Danica Tiodorović, nacionalni koordinator Euromelanoma u Srbiji, kaže da je taj broj odavno već mnogo veći.

Objavljeno: 11:11h

- Taj broj od 700 obolelih godišnje je podatak koji je važeći ali se odnosi na prethodnih nekoliko godina. U realnosti, i iz našeg iskustva rada u ambulantama, brojevi su mnogo veći. Drastično je porastao broja obolelih od melanoma, naročito u godinama pandemije. Zabrinjava i to što je povećana incidenca u ranijem uzrastu.

Melanom se najčešće javlja u uzrastu od 50 do 60 godina starosti, ali sve je češći i među mladima uzrasta od 20 do 30 godina – upozorava dr Tidorović. – Kod tih osoba nema genetske predispozicije, već se treba zapitati o životnim navikama i ponašanju.

Kako je u "Uranku" istakla dr Tiodorović, odgovorni su UV radijacija i odlazak u solarijume.

- Dvostruko je veća mogućnost za razvoj melanoma kada samo jednom izgorimo na suncu kao deca ili adolescenti. Dečja koža je drugačija, tanja je i tada je UV zračenje opasnije. U prvih šest meseci života bebe, na njenu kožu ne sme se stavljati zaštitna krema za sunčanje, a u prve tri godine života dete ne sme biti izloženo direktnom sunčevom zračenju. To ne znači da decu ne bi trebalo da vodimo na more, ali roditelji moraju biti odgovorni. Deci treba oblačiti na plaži laganu odeću koja će biti fizička zaštita. Takođe, postoje i majice koje štite od UV zračenja i koje su odlična zaštita u vodi – objasnila je dr Danica Tiodorović.

Solarijumi

Kada je reč o solarijumima, oni su u Brazilu i Australiji zabranjeni od 2014. godine, dok je u većini evropskih zemalja korišćenje solarijuma zabranjeno mlađima od 18 godina.

- U Srbiji je od 2019. godine na snazi zabrana korišćenja solarijuma za mlađe od 18 godina, dok je za starije od 18 dozvoljena uz informisani pristanak, što znači da su svesni da štete sopstvenom zdravlju. Udruženje dermatologa Srbije zalaže se za totalnu zabranu solarijuma. Svaki odlazak u solarijum je rizičan, vreme nije važno.

1 / 6 Foto: Profimedia

- Moda bronzanog tena je odavno prošla, to više nije u trendu. Izlaganje štetnim zracima solarijuma i sunca dovodi i do preranog starenja kože, stvaranja bora i fleka.

Pregled

- Svaka promena na koži je alarm da zakažemo pregled kod dermatologa, ali moj apel je da jedanput godišnje preventivno posetite dermatologa i uradite dermoskopiju, odnosno, proveru mladeža i promena na koži. Veći broj mladeža nosi povećan rizik od melanoma. Nemojte nakon sunčanja i letovanja dolaziti dermatologu, već je najbolje to uraditi pre letovanja ili dva meseca nakon letnjeg odmora. Maj je mesec borbe protiv melanoma, a besplatne preglede obavljaćemo 13. juna ove godine – kazala je prof. dr Danica Tiodorović u „Uranku“. - I onima koji su operisali melanom ne branim letovanje, ali moraju pravilno da se ponašaju. Kada melanom dođe u četvrti stadijum stopa petogodišnjeg preživljavanja je svega 15 odsto. U prvom stadijumu bolesti taj procenat je 90 odsto, a ako se otkrije odmah, u početnoj fazi, hirurško uklanjanje mladeža reši problem zauvek i nije potrebno nikakvo dalje lečenje.

Saveti

Pred nama je vreme letnjih odmora i uživanja na reci, moru, u prirodi, pa dr Tiodorović savetuje kako da uživamo u letu, a da budemo bezbedni.

- Od 10 do 17 sati izbegavajte direktno izlaganje suncu. Pratite UV indeks i kada je i u srednjim vrednostima obavezna je adekvatna zaštita, kako kremama tako i garderobom, šeširom, naočarima za sunce. Mažite kremu sa SPF faktorom koja ima i UVA i UVB zaštitu. Zaštitni faktor trebalo bi da bude najmanje 30, a poželjno je 50.

Kupujte proverene kreme u apoteci. Podaci pokazuju da deca kojima su roditelji mazali zaštitne kreme i koja su nosila šešir imaju manje mladeža. Kod dečaka više mladeža nalazi se na trupu, a kod devojčica na potkolenicama.

(Espreso/K1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.