DOKTOR HITNE POMOĆI PORUČUJE: Obratite pažnju na OVIH PET STVARI tokom LETA
Foto: Profimedia

pripremite se na vreme za sezonu!

DOKTOR HITNE POMOĆI PORUČUJE: Obratite pažnju na OVIH PET STVARI tokom LETA

Početak leta je pred vratima, a ono nosi i neke uobičajene povrede među decom.

Objavljeno:

Dr. Zafar Šamon, šef odeljenja hitne medicinske pomoći u bolnici Beaumont Dearborn, za Detroit Free Press otkrio je sa kojih se pet povreda dece najčešće susrećemo tokom letnih meseci i kako ih lečit

Povrede glave (blage do teške)

"Nošenje kacige vrlo je važno, bilo da dete vozi bicikl, skejtbord ili rolere. Na hitnu se treba javiti ako je dete nakon pada zbunjeno, ima mučninu ili povrća, ako je letargično ili pospano ili se žali na glavobolje koje ne prolaze", kaže dr. Šamon.

Sunčanica

Dr. Šamon kaže da je ovo uobičajena pojava tokom juna i jula, koja se ne dogaša samo na visokim temperaturama, već bilo kad.

"Deca se moraju igrati a ne samo odmarati. Ostanite u hladu, hidrirajte se, nosite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30 ili većim pa je obnavljajte nakon izlaska iz bazena, jezera ili mora. Lekarsku pomoć potražite ako dete ima mučninu ili grčeve, povraća, letargično je ili ima temperaturu višu od normalne", upozorio je.

Ogrebotine, osip i rane

Ove stvari je teško sprečiti, ali lečenje je vrlo jednostavno. Dr. Šamon napominje da rane očistite vodom, i izbegavajte trljanje alkoholom jer to može usporiti zarastanje. Na ranu nanesite tanki sloj antibiotske masti kako biste podstakli zarastanje i pomogli kod bolova.

Plaža, Leto, Devojke, Drugarice, Letovanje, Bikini, More, Prijateljice, Kupanje
foto: Profimedia

Povrede ručnog zgloba

Dečije kosti su mekše od odraslih jer rastu. Štitnici mogu pomoći u sprečavanju ovakvih povreda, kaže Šamon. Dete treba odvesti doktoru ako vidite otečenost ili crvenilo u zglobu ili ako se dete žali na nepodnošljivu bol.

Opekotine

Kada provodimo više vremena na suncu, opekotine su uobičajene. Lekar savetuje da decu naučite da se drže podalje od roštilja kao i da ih ne diraju. Na roditelje apeluje da provere jesu li ručke od lonca okrenute prema spolja kako deca ne bi naletela na njih i zadobila opekotine. Blage opekotine očistite sapunom i vodom pa prekrijte slojem vazelina i sterilne gaze. Plikovi i velike opekotine mogu biti znak da trebate doktorsku pomoć.

Što se ostalih povreda tiče, dr. Šamon kaže da pazite da deca skaču na trampolinima koji imaju zaštitnu mrežu, kao i da ograničite broj dece koja odjednom skaču po njemu. Ako dete nije plivač, mora nositi zaštitnu opremu. Bilo da je dete plivač ili neplivač, uvek ga imajte na oku i osigurajte pauze kako se ne bi iscrpeli. Pobrinite se da pije dosta tečnosti i da nosi kremu za sunčanje.

(Espreso/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.