DOKTORKA TVRDI DA VAM OVAJ VITAMIN SKRAĆUJE ŽIVOT! Niko njega nije OČEKIVAO
Dr Svetlana Stanišić, Foto: TV Prva Printscreen

OBRATITE PAŽNJU

DOKTORKA TVRDI DA VAM OVAJ VITAMIN SKRAĆUJE ŽIVOT! Niko njega nije OČEKIVAO

Zdrav život je tema o kojoj se sve više govori, zbog sve većeg broja hroničnih bolesti koje su veoma učestale

Objavljeno:

Zdrav način života između ostalog podrazumeva i zdravu ishranu, a mnogi svoj imunitet jačaju unošenjem raznih suplemenata.

Međutim, da sa suplementima treba biti veoma oprezan u Jutarnjem programu na TV Prva istakla je stručnjakinja za ishranu, prof. dr Svetlana Stanišić, otkrivajući podatak iz istraživanja, da jedan vitamin skraćuje život ako se predugo uzima.

"Ima istraživanja i to su jako poznata, na primer, pre deset godina je još objavljeno u ’Žurnal of amerikan medikal sosajeti’ da redovno uzimanje vitaina B9 i B12, možete to prevesti na kompleks B vitamina, da skraćuje život i posebno povećava rizik od smrtnosti od raka. Oni su pratili ljude šest godina, svakodnevno su uzimali suplemente vitamina B i pokazalo se da je 30 odsto bila veća smrtnost, to je ogroman procenat. Zbog čega dolazi do toga? Vitamin B obezbeđuje energiju za naše ćelije, pa kao što pomaže razvoj i dobijanje energije u našem organizmu, takođe podstiče tkiva koja brzo rastu, a to može biti maligno tkivno. Pošto se svaki dan u našem telu stvara izvestan broj malignih ćelija, naše telo ne stigne da ih se reši pre nego što im vitamin B da podstrek da se raspire. Ja bih rekla da moramo da budemo oprezni sa tim."

Dr Stanišić je upozorila i na još jedan vitamin.

Vitamini
foto: Printscreen

"Isto je sa suplementima vitamina E, takođe se pokazalo da skraćuje život, iako veliki broj američkih kardiologa uzima ovaj vitamin zato što znaju da je dobar za srce i krvne sudove, ali isto skraćuje život jer ovi antioksidansi kad se uzmu u velikoj količini isto mogu da deluju prooksidantno."

Ona je istakla da to ne znači da u ovi vitamini štetni, već da ih ne treba uzimati predugo.

"Treba biti umeren i samo povremeno, do mesec ili dva najviše uzimati vitamine. Izuzetak je vitamin D koji možemo uzimati pred kraj zime, za koji je pokazano da utiče pozitivno na dugovečnost, svi ostali vitamini – oprezno."

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.