OVI SIMPTOMI POKAZUJU DA VAŠEM TELU FALI MAGNEZIJUM: Srbi 1 STVAR totalno ZANEMARUJU
Foto: Profimedia

vodite računa!

OVI SIMPTOMI POKAZUJU DA VAŠEM TELU FALI MAGNEZIJUM: Srbi 1 STVAR totalno ZANEMARUJU

Mineral koji život znači

Objavljeno: 17:22h

Nedostatak magnezijuma, poznat i kao hipomagnezija, često je previđen zdravstveni problem, koji može izazvati posledice.

Jedna studija je pokazala da čak 75 odsto opšte populacije ne unosi dnevne preporučene količine magnezijuma, piše Healthline.

U nekim slučajevima, nedostatak magnezijuma se teško dijagnostikuje, jer se znaci obično ne pojavljuju dok nivo magnezijuma ne postane veoma nizak.

Uzroci nedostatka magnezijuma variraju. Oni se kreću od neadekvatnog unosa hrane do gubitka magnezijuma iz organizma usled pojedinih razloga. Zdravstveni problemi povezani sa gubitkom magnezijuma uključuju dijabetes, slabu apsorpciju, hroničnu dijareju i celijakiju.

1. Mišićna slabost i grčevi

Trzanje, premor i mišićni grčevi su znaci nedostatka magnezijuma. U najgorem slučaju, nedostatak magnezijuma može izazvati konvulzije. Naučnici smatraju da su ovi simptomi uzrokovani većim protokom kalcijuma u ​​nervne ćelije, koji prekomerno emituje ili hiperstimuliše mišićne nerve.

1 / 6 Foto: Profimedia

2. Nedostatak magnezijuma utiče i na mentalno zdravlje

Razni poremećaji mentalnog zdravlja su još jedna moguća posledica nedostatka magnezijuma u organizmu. Ovo između ostalog uključuje apatiju, koju karakteriše mentalna ukočenost ili nedostatak emocija.

Pored toga, opservacione studije su povezale nizak nivo magnezijuma sa povećanim rizikom od depresije i anksioznosti.

3. Osteoporoza

Osteoporoza je poremećaj koji se karakteriše smanjenjem gustine kostiju i povećanim rizikom od preloma. Na rizik od dobijanja osteoporoze utiču brojni faktori kao što su starost, nedostatak fizičke aktivnosti i nedovoljan unos vitamina D i K.

Zanimljivo je da je nedostatak magnezijuma jedan od glavnih faktor rizika za osteoporozu. Nedostatak magnezijuma može direktno oslabiti kosti, ali i sniziti nivo kalcijuma.

4. Umor i slabost mišića

Umor, stanje koje se odlikuje fizičkom ili mentalnom iscrpljenošću ili slabošću, jedan je od ključnih simptoma nedostatka magnezijuma.

Svako od nas postaje umoran s vremena na vreme, a to uglavnom znači da vam je potreban odmor. Međutim, ozbiljan ili uporan zamor može biti znak zdravstvenog problema. Budući da je umor nespecifičan simptom, njegov uzrok je nemoguće identifikovati ako ga ne prate drugi simptomi. Drugi, specifičniji znak nedostatka magnezijuma je slabost mišića, poznata i kao miastenija.

Naučnici veruju da je slabost uzrokovana gubitkom kalijuma u ​​mišićnim ćelijama stanje povezano sa nedostatkom magnezijuma. Stoga je nedostatak magnezijuma jedan od mogućih uzroka umora ili slabosti.

5. Visok krvni pritisak

Nekoliko studija sugeriše da nizak nivo magnezijuma ili loš unos hrane mogu povisiti krvni pritisak. Određene studije su dokazale da dodaci magnezijuma mogu sniziti krvni pritisak, posebno kod odraslih osoba sa povišenim pritiskom.

Jednostavno rečeno, nedostatak magnezijuma može povećati krvni pritisak, što povećava rizik od srčanih oboljenja.

6. Astma

Nedostatak magnezijuma se nekada često vidi kod pacijenata sa teškom astmom. Pored toga, nivo magnezijuma ima tendenciju da bude niži kod osoba sa astmom nego kod zdravih ljudi.

Istraživači ističu da nedostatak magnezijuma može izazvati nakupljanje kalcijuma u ​​mišićima koji oblažu disajne puteve pluća.

7. Srčane aritmije

Među ozbiljnijim simptomima nedostatka magnezijuma je srčana aritmija ili nepravilan rad srca. Simptomi aritmije su blagi u većini slučajeva, često ih i nema. Međutim, kod nekih ljudi može izazvati palpitacije srca (osećaj preskakanja srčanog ritma).

Drugi mogući simptomi aritmije uključuju nedostatak daha, bol u grudima ili nesvesticu. U najtežim slučajevima, aritmija može povećati rizik od moždanog udara ili srčane insuficijencije. Naučnici veruju da je neravnoteža nivoa kalijuma unutar i izvan stanica srčanog mišića stanje povezano s nedostatkom magnezijuma.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.