OVA BOLEST VREBA IZ SOLARIJUMA! Srbi najviše stradaju, izaziva OPASNU STVAR
Solarijum, Foto: Printscreen, Youtube

UŽAS

OVA BOLEST VREBA IZ SOLARIJUMA! Srbi najviše stradaju, izaziva OPASNU STVAR

Kako se približavaju maturske večeri, sve je više posla za kozmetičke salone. U nekim zemljama solarijumi su zabranjeni zakonom, a kod nas su zabrnjeni za mlađe od 18 godina. Međutim, ne zna se da li neko proverava da li se ova zabrana poštuje.

Objavljeno: 11:27h

Prema nekim podacima, više od 10 odsto mlađih od 18 godina je bar jednom koristilo solarijum. Milica Gligorijević je kao maturantkinja prvi put bila u solarijum i od tada redovno dolazi dva puta nedeljno, po 10 minuta.

"Pa, bogami, već 16 godina verna sam solarijumu, ali strogo vodim računa. Ako smo pod antibioticima ili koristimo neku terapiju, solarijum ne smemo da koristimo“, navodi Milica Gligorijević.

Od 2009. zakonom je zabranjeno korišćenje solarijuma maloletnicima. Ograničena je jačina zračenja – maksimanlno kao sunce u mediteranskim zemljama u podne. Zato se u solarijumu koriste i posebne naočare, jer je zračenje opasno i za vid.

„U našim solarijumima se nalaze lampe čokoladnog tipa, koje daju bronzani ten. One su jačine 160 vati i to je najjača moguća jačina što se tiče lampi u solarijumu. Što se tiče zračenja, ono je minimalno u odnosu na sunce koje je štetnije nego solarijum danas, samim tim u solarijumu možet da kontrolište minutažu“, ističe Aleksandra Lukač, vlasnica solarijuma.

U Nemačkoj i Velikoj Britaniji zabranjena je upotreba solarijuma, a 2017. Evropska unija donela je preporuku da se ne koriste.

solarijum
foto: Profimedia

Melanom i sunčanje

Melanom je jedan od najčešćih oblikaraka kože. Prouzrokuje ga preterana izloženost suncu ili jako UV zračenje u solarijumima koje uništava zdrave ćelije kože i pretvara ih u maligne.

Pravilnik u Srbiji propisuje da u svakom salonu mora biti vidno postavljeno upozorenje da solarijum izaziva rak kože i korisnici moraju da daju pisani prisatank da se na sopstevni rizik izlažu UV zračenju.

„Zalažemo se za zabranu solarijuma iz više razloga. Znamo da su dokazani kao kancerogeni i u našem svakodnevmom ambulantnom radu primećujemo porast broja mladih sa melanomom, što ranije nije bio slučaj“, ističe Danica Tiodorović iz Udruženje „Euromelanom“.

U Srbiji od melanoma godišnje oboli 650 ljudi, a bolest je izlečiva ako se na vreme otkrije.

Preplanuli ten važniji od zdravlja

Milica koja u solarijumu godišnje provede 960 minuta, što je celih 16 sati, kaže da se bolesti ne plaši i da nema nameru da prestane da odlazi u solarijum, jer joj se sviđa tamna boja kože.

„Imam izuzeno dosta mladeža. Kod dermatologa idem na svakih šest meseci. To moram da kontrolišem“, dodaje Milica Gligorijević.

Milica nije maloletna i zakon joj dozvoljava da se ovako sunča. Kako su nam rekli u Udruženju „Euromelanom“, njima nije poznato da je do sada neko kažnjen zato što je maloletnicima dozvoljavao da se sunčaju u solarijumu.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.