IZRAZ KOJI SVE VIŠE ZBUNJUJE SVET: Šta znači biti seksualno POZITIVAN?
Postoji više značenja, Foto: Profimedia

da li znate?

IZRAZ KOJI SVE VIŠE ZBUNJUJE SVET: Šta znači biti seksualno POZITIVAN?

Pozitivan seks nije samo vaš odnos prema vlastitoj seksualnosti - takođe se svodi na to da druge ne sramotite zbog njihovog identiteta i sklonosti.

Objavljeno:

Izraz "seksualna pozitivnost" može se činiti kao da uključuje osećaj stopostotne prijatnosti i samopouzdanja sa svojim seksualnim identitetom i sklonostima, ali Janielle Bryan, M.P.H., javnozdravstvena delatnica i seksualni edukator, kaže da je to samo deo jednačine.

- Da, neverovatno je važno razviti zdrav, pun ljubavi i bez srama odnos sa svojim telom i svojom seksualnošću (uključujući, naravno, svoje polne organe) i odvojiti vreme da naučite šta volite. Ali "kad razmišljam o nekoj osobi koja je seksualno pozitivna, nije samo 'prigrlim seks za sebe'", kaže ona.

- To je sjajno - to je prvi korak. Ali isto tako, ne stavljate li svoj seksualni sram na druge ljude? Jer to je takođe vrlo važno za pozitivan seks. Nije samo kako gledate na sebe, već i na to kako gledate na druge i njihovu seksualnost- istakla je.

Jednostavno rečeno, seksualna pozitivnost ima pozitivan stav o seksu i oseća se prijatno i sa vlastitim seksualnim identitetom i sa seksualnim ponašanjem drugih, prema Međunarodnom društvu za seksualnu medicinu.

Sve se sastoji u tome da se svima omogući da budu svoje „seksualno biće“ (uz pristanak, naravno), da razviju svoj vlastiti seksualni identitet i slobodno žive s njim te da rade što god žele, bilo da to ima nekolicinu partnera ili nema nikoga, kaže Bryan. To takođe uključuje prepoznavanje da zadovoljstvo svima izgleda drugačije, pa čak i ako vam aktivnost koja donosi zadovoljstvo jednoj osobi ne zvuči privlačno, u redu je, dodaje.

S obzirom na to da je društvo na većinu ljudi nanelo seksualni sram, biti pozitivan na seks nije baš tako lako kao što zvuči. To je reklo, vredi; postoji prilično dobrobiti ako budete otvoreni za raspravu i saslušanje o seksu i užitku, kaže Bryan. "

- Seksualno pozitivno okruženje omogućava ljudima da žive autentičniji život. Ako uspemo obaviti taj razgovor, mogao bih unapred znati da ono što želim i što vi želite možda neće biti usklađeno, pa neću gubiti vreme na bavljenje nekim ko nije kompatibilan ... Biti pozitivan na seks dopušta da volite svoje autentično ja, što vam omogućuje usklađivanje s ljudima koji žele ono što želite ili su voljni istraživati s vama na taj način.

Pa, kako možete dobiti ideju koliko ste pozitivno na seks? Učestvujte u ovom kvizu da biste saznali jeste li superzvezda seksualne pozitivnosti ili imate prostora za poboljšanje, a zatim dajte savete o tome kako postati pozitivniji na seks.

Bonus video:

00:45

Espreso redakcija bira pobednika Zadruge 4!

(Espreso, Shape)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.