INFICIRAĆETE SE ZA MANJE OD 24 H: Ako praktikujete OVE POZE žene PRVE obole, ali i MUŠKARCI SU UGROŽENI
Muškarac i žena u krevetu, Foto: Profimedia / Jacob Lund / Alamy / Alamy /

PAZITE SE

INFICIRAĆETE SE ZA MANJE OD 24 H: Ako praktikujete OVE POZE žene PRVE obole, ali i MUŠKARCI SU UGROŽENI

Upražnjavanje ovakvog odnosa je najrizičnije kada je širenje polnih bolesti u pitanju

Objavljeno:

Seksualno prenosive bolesti su potencijalna posledica i oralnog, i vaginalnog i analnog seksa, ali se o ovom poslednjem najmanje govori. Međutim, analnim putem mogu da se prenesu opasne polne infekcije, koje jako teško možete da otkrijete.

Opšte je poznato da je najbolji način da se spreči dobijanje seksualno prenosivih bolesti korišćenje kondoma pri svakom seksualnom odnosu. Ovo uključuje i analni seks.

Studija koja je nedavno objavljena u časopisu "Archives of Sexual Behaviour" potvrdila je da čak 80 odsto seksualno aktivnih žena uživa u analnom seksu, što dokazuje da to više ne bi trebalo da bude tabu tema, piše Daily Star.

Međutim, upražnjavanje ovakvog odnosa je najrizičnije kada je širenje polnih bolesti u pitanju, bez razlike da li ga praktikuju heteroseksualni ili homoseksualni parovi.

Analni otvor nije dovoljno vlažan i tkivo koje ga okružuje je bar za 40 odso tanje od tkiva vagine, što omogućava lakše povređivanje, a samim tim i lakše dospevanje seksualno prenosivih infekcija do krvi.

Humani papiloma virus (HPV) i herpes su naješće polne bolesti koje se brzo zarade pri analnom seksu. Ovo je prilično opasno jer su HPV infekcija anusa i rak debelog creva blisko povezani.

Ostale česte polno prenosive bolesti su hlamidija, sifilis, gonoreja, meki čir, preponski granulom (Donovanioza) i venerični limfogranulom.

Osim ovog postoje poze i koje dovode do infekcija urinarnog trakta i to već za 24h od nezaštićenog odnosa.

Bakterije putuju do bešike i izazivaju infekciju, a koja se manifestuje pojavom bola pri uriniranju i neprestanim osećajem da postoji potreba za mokrenjem. Postoji nekoliko saveta koji mogu da pomognu da se izbegne infekcija urinarnog trakta nakon odnosa. Lekari savetuju da nakon "akcije u krevetu", obavezno urinirate kako biste odmah izbacili sve baketrije koje su se nakupile u "kritičnom delu".

Međutim, ispostavilo se i da određene poze u seksu pogoršavaju problem i utiču na pojavu infekcija. Stručnjakinja za intimne odnose Rubi Rejr kaže:

"Opšte pravilo je da položaji sa većim trenjem između tela povećavaju rizik od pojave urinarnih infekcija. Iako sama ova poza sa pojačanim trenjem može da bude neverovatno prijatna, samo pokret gde se intimni delovi 'trljaju' o partnera čini da se bakterije lakše šire."

(Espreso/Srbijadanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.