ESPRESOV VODIČ KROZ FEST: 10 filmova po izboru Dejana Ognjanovića (VIDEO)
Po izboru Dejana Ognjanovića, Foto: Espreso.co.rs / Printscreen

top 5+5

ESPRESOV VODIČ KROZ FEST: 10 filmova po izboru Dejana Ognjanovića (VIDEO)

U našem specijalu filmove s predstojećeg izdanja FEST-a preporučuju i komentarišu renomirani filmski stvaraoci, kritičari i urednici

Objavljeno: 12:31h

U susret 47. izdanju filmskog festivala FEST, koji će se održati od 22. februara do 3. marta 2019. godine. u Sava centru, Domu omladine, Kombank dvorani, DKC-u i Fontani, Espreso Kultura vas vodi kroz ovogodišnji program ove manifestacije.

U našem specijalnom vodiču filmove će preporučiti i komentarisati renomirani filmski stvaraoci i kritičari - Dimitrije Vojnov, Đorđe Bajić, Zoran Janković, Slobodan Vujanović, Đorđe Kalijadis, Dragan Jeličič, Dejan Ognjanović, Miloš Cvetković...

Nakon Vojnova, Bajića, Vujanovića, Kalijadisa, Jeličiča i Jankovića, serijal nastavljamo preporukama filmskog kritičara Dejana Ognjanovića.

***

Za obavezno gledanje na FEST-u odabrao sam pet filmova u kojima je, uz sve druge njihove potencijalne i ostvarene kvalitete, barem za mene glavni adut – snažna rediteljska ličnost koja iza svakog od njih stoji. Drugim rečima, kod ovih pet manje mi je važno ŠTA (tema, zaplet, žanr...) nego – KO.

GLAS GOSPODARA / REŽIJA: György Pálfi

Velika međunarodna koprodukcija obećava bogatu vizuelnost u solidno budžetiranom SF-u za intelektualnije nastrojenu publiku. Evropski šmek svemu daje dokazani mađarski šmeker Đerđ Palfi (Taxidermia).

FABRIKA / REŽIJA: Yury Bykov

Još jedan ruski film na temu truleži današnjeg njihovog društva, aktuelan i za srpske gledaoce jer govori o radnicima kojima je prekipelo da trpe bezdušne šefove. Slutim da će ovde biti više trilera i saspensa nego spore drame (a la Levijatan), jer dolazi od reditelja Majora i Budale koji uspešno spaja društveni angažman sa elementima kriminalističkog žanra.

MILJENICA / REŽIJA: Yorgos Lanthimos

Otkačeni Jorgos se upušta u jedan od najmrskijih mi podžanrova – kostimirana istorijska drama sa potencijalnim gađanjem Oskara – ali od šašavog Grka očekujem dobru dozu njegovih subverzivnih začina zbog kojih ga volimo.

KUĆA KOJU JE DŽEK SAGRADIO / REŽIJA: Lars von Trier

Epski psiho-splater velikog danskog provokatora, depresivca i trola krase izuzetne uloge Matta Dillona i nažalost upravo upokojenog Bruno Ganza u svojoj poslednjoj, memorabilnoj ulozi. Ovo je film koji će izazvati komešanja i vatrene diskusije kod onih sa najjačim stomacima i sa najvećom tolerancijom prema obilnim dozama nihilizma i mizantropije koji ga izdrže do kraja.

SUSPIRIA / REŽIJA: Luca Guadagnino

Ovaj pokušaj reimaginacije Argentove Suspirije je promašaj – ali tako kolosalnih i mestimično inspirativnih zamaha da ga, uprkos tome, vredi overiti na velikom platnu. Toliko toga je tu nedomišljenog siroti Luka sa svojim Kajganićem natrpao da će svako moći da nađe ponešto za sebe: nažalost, ljubitelji dobrog horora naći će ponajmanje.

BONUS:

  • Francuske GRANICE SVETA (zbog zanimljivog zapleta)
  • Slovenačke POSLEDICE (zbog pohvala i preporuka koje sam čuo)
  • Hrvatsko-srpski POSLEDNJI SRBIN U HRVATSKOJ (zbog blesavo-zabavnog koncepta)
  • Američki ARKTIK (zbog Madsa Mikkelsena na Severnom polu)
  • Domaći ŠAVOVI (zbog grdnih nagrada i pohvala koje je već dobio u tuđini)

BONUS VIDEO: ON TOUR: Na margini i van kalupa, od Srbije do Severne Amerike (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.