ESPRESOV VODIČ KROZ FEST:  Dragan Jeličić preporučuje najbolje nezavisne filmove (VIDEO)
Foto: Espreso.co.rs / Printscreen

TOP 5+1

ESPRESOV VODIČ KROZ FEST: Dragan Jeličić preporučuje najbolje nezavisne filmove (VIDEO)

U našem specijalu filmove s predstojećeg izdanja FESTa- preporučuju i komentarišu renomirani filmski stvaraoci, kritičari i urednici

Objavljeno: 22:08h

U susret 47. izdanju filmskog festivala FEST, koji će se održati od 22. februara do 3. marta 2019. godine. u Sava centru, Domu omladine, Kombank dvorani, DKC-u i Fontani, Espreso Kultura vas vodi kroz ovogodišnji program ove manifestacije.

U našem specijalnom vodiču filmove će preporučiti i komentarisati renomirani filmski stvaraoci, kritičari i urednici - Dimitrije Vojnov, Đorđe Bajić, Zoran Janković, Slobodan Vujanović, Đorđe Kalijadis, Dragan Jeličić, Dejan Ognjanović, Miloš Cvetković...

Nakon Vojnova, Bajića, Vujanovića, Kalijadisa.... serijal nastavljamo preporukama Dragana Jeličića, filmskog urednika televizije Pink.

***

U obilju sjajnih filmova koje FEST nudi ove godine odabrao sam za preporuku 5 manjih, nezavisnih filmova, koji se neće kasnije naći na bioskopskom repertoaru, tako da je FEST jedinstvena prilika da se vide na velikom platnu.

Četiri američka nezavisna filma koji su imali premijeru na festivalu u Sandensu 2018, i koji se, svaki na svoj način, bave otuđenjem, ljudima koji su gotovo digli ruke od života, ili barem života kakav im okolina nameće, najčešće ne uspevajući da svoju decu prilagode surovostima moderne svakodnevice:

DIVLJINA (Wildlife)

Glumac Pol Dejno samouvereno debituje kao reditelj u filmu u kome sjajno vodi svoje kolege, Keri Maligen i Džejka Džilenhola, kroz bračnu i egzistencijalnu krizu u jeku požara koji gutaju šume Montane; ali pravo otkriće je suptilna i nenametljiva gluma Eda Oksenbulda u ulozi njihovog sina-tinejdžera koji pokušava da shvati sve to a onda i da pomiri roditelje.

NE OSTAVLJAJ TRAG (Leave No Trace)

Debra Granik, u svom trećem filmu, posle Dženifer Lorens lansira još jednu buduću tinejdžersku zvezdu Tomasin Mekenzi, koja zajedno sa ocem Benom Fosterom nastoji da minimalizuje dobrobiti civilizacije, izabravši život u šumama Oregona. Naravno, nemoguće je postati sasvim asocijalan, naročito ako otac i ćerka imaju različite poglede na samoizolaciju.

VASPITAČICA (Kindergarten Teacher)

Sara Kolanđelo u svom drugom filmu stavlja vaspitačicu Megi Džilenhol u poziciju opsesivnog zaštitnika, čak i otmičara deteta za koje je ona procenila da je izuzetno talentovano ali i nespremno za stvarni život. Ta opsesija, razumljivo, uticaće i na preispitivanje odnosa prema sopstvenoj deci i mužu, ali pre svega na preispitivanje sopstvenih prioriteta.

MALA MATURA (Eighth Grade)

Još jedan glumac koji debituje kao reditelj, Bo Barnem to čini čak i ubedljivije nego Pol Dejno, unoseći vlastito iskustvo tinejdžerske zvezde u priču o trinaestogodišnjoj devojci čija persona na Ju Tjubu, Tviteru i Instagramu nimalo ne odgovara njenoj pravoj prirodi. U eri društvenih mreža svi smo mi istovremeno i Doktor Džekil i Mister Hajd!

1 australijski film:

DAME U CRNOM (Ladies In Black)

Veteran Brus Beresford pripoveda o Sidneju svoje mladosti (1959) mnogo duhovitije, glamuroznije i zabavnije nego što to čini Alfonso Kuaron u razvikanoj i precenjenoj Romi. Snimljen prema bestseleru Medlin Sent Džon o avanturama prodavačica iz velike modne kuće, film se delimično dotiče i života jugoslovenskih emigranata kroz lik Slovenke Magde koju pomalo histerično tumači Džulija Ormond.

BONUS - 1 francuski film:

CRNA REKA (Fleuve Noir)

Erik Zonka, prestižni francuski autor, pomalo neočekivano poseže za neo-noar predloškom Drora Mišanija u priči o poročnom inspektoru (Vensan Kasel) i potrazi za nestalim tinejdžerom, vršnjakom njegovog problematičnog sina. Posebna vrednost filma leži u razigranom glumačkom četvorouglu (sem Kasela još Roman Duri, Sandrin Kiberlen, Elodi Buše), koji demonstriraju svu raznovrsnost i minucioznost francuske škole glume.

BONUS VIDEO: ON TOUR: Na margini i van kalupa, od Srbije do Severne Amerike (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Dragan Jeličić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.