ESPRESOV VODIČ KROZ FEST: Pet hitrih preporuka Zorana Jankovića (VIDEO)
Po izboru Zorana Jankovića, Foto: Espreso.co.rs / Printscreen

VREDNO GLEDANJA

ESPRESOV VODIČ KROZ FEST: Pet hitrih preporuka Zorana Jankovića (VIDEO)

U našem specijalnom vodiču filmove će preporučiti i komentarisati renomirani filmski stvaraoci i kritičari

Objavljeno: 14:42h

U susret 47. izdanju filmskog festivala FEST, koji će se održati od 22. februara do 3. marta 2019. godine. u Sava centru, Domu omladine, Kombank dvorani, DKC-u i Fontani, Espreso Kultura vas vodi kroz ovogodišnji program ove manifestacije.

U našem specijalnom vodiču filmove će preporučiti i komentarisati renomirani filmski stvaraoci i kritičari - Dimitrije Vojnov, Đorđe Bajić, Zoran Janković, Slobodan Vujanović, Đorđe Kalijadis, Dejan Ognjanović, Miloš Cvetković...

Nakon Vojnova, Bajića, Vujanovića i Kalijadisa, serijal nastavljamo preporukama filmskog kritičara Zorana Jankovića.

***

Ekonomisati se mora, i vremenom i novcem za ceh ulaznice, otud i ovih pet hitrih preporuka za potencijalno siguran izbor iz filmske ponude ovogodišnjeg FEST-a. Da se ne lažemo, svi možemo da tu i tamo, po ovoj ili onoj osnovi omanemo, a nekada je čist zicer zapravo jedino i samo upravo to – čist zicer.

Destroyer

Ovo naprosto mora da valja – Nicole Kidman, ovih poslednjih godina tako usredsređena na proširenje polja svoje glumačke borbe, neo-noir misterija na temu možda ponovo rasplamsalog sukoba iz prošlosti i rediteljka Karyn Kusama (rediteljka filmova Girlfight, Aeon Flux, The Invitation), koja evo već drugu deceniju prilično suvereno vlada razmeđom studijskog i nezavisnog filma. A tu si i glumci Toby Kebbell, Tatiana Maslany (poznata iz sijaset uloga iz serije Orphan Black), Sebastian Stan, Scoot McNairy, Bradley Withford...

Boy Erased

Samo njenim članovima znano kako i zašto, Američka filmska akademija je ove godine po pitanju nominacija za Oskara uspela da potpuno previdi ovaj izvanredan film u režiji glumca Joela Edgertona. Edgerton se nakon odličnog trilera Dar (The Gift) se odlučio za priču o užasima tzv. gay coversion kampova (kampova za preobraćivanje (mlade) gej populacije put poželjnih hetero-izbora). Krajnji rezultat je nenametljiva a silno sugestivna drama o zadrtosti i nužnoj borbi za pravo na lične izbore. Mladi Lucas Hedges (viđen u Manchester by the Sea) je ponovo izvrstan, tu su i Russell Crowe i sam Joel Edgerton, čak i muzičar Troye Sivan, i ponovo Nicole Kidman.

The Factory

Ruski glumac-scenarista-reditelj Yuriy Bykov je pre nekoliko godina oduševio mnoge svojom sjajnom režijom, filmom Major, potom je podosta njih razočarao onim što je ponudio u televizijskoj seriji Metod, ali i dalje svakako treba dati šansu ovom sineasti, te videti šta će nam pružiti njegov novi film. Fabrika, urađena u rusko-francusko-jermenskoj koprodukciji, donosi priču o radnicima koji dižu bunu protiv novog vlasnika fabrike. Sigurno ne treba očekivati, recimo, aktivističku i razbarušenu žilnikovsku dokufikciju, ali svakako se možemo nadati žestu na, nažalost, i nama dobro znane teme i osećanja.

Fleuve Noir

Ne samo zbog ovde uvek rado viđenog i gledanog Vincenta Cassela, definitivno treba obratiti pažnju na ovaj francusko-belgijski triler. Prevashodno jer je uvek zanimljivo videti kada se zakonitostima žanrovski profilisanijih ostvarenja bave iskkusni i cenjeni reditelja iz domena arthouse filmova, a reditelj Eric Zonca (kod nas možda najpoznatiji po filmu Snevani život anđela). Uz Cassela, u ovom filmu gledaćemo i Romaina Durisa, Sandrine Kiberlain, Élodie Bouchez, Charlesa Berlinga...

Jonas / Boys

Iz Francuske nam stiže i ovaj film za koji je zaista teško poverovati da se tu radi o televizijskom filmu. Ovo ostvarenje donosi pletenicu od priče u dve vremenske ravni., odnosno, povest u kojoj pratimo sada dobrano autodestruktivnog i nesnađenog geja u ranim tridesetima, uposlenog na mestu pomoćnog bolničara, i nekada tihog, neprimetnog tinejdžera čiji se život drastično menja dolaskom novog učenika u razred. Scenarista i reditelj Christophe Charrier je ovde stvorio savršenu ravnotežu između iskrene emocije, zaumnog sadržaja, zanimljive priče sa intrigantnim i dobro postavljenim likovima i izrade prilično visokog kinestetskog sjaja. Otud i krajnja ocena o ovom filmu kao odličnom ostvarenju koje nikako ne bi trebnalo da priopustite na FEST-u pred nama.

BONUS VIDEO: NAŠ POSAO JE DA DECU UČIMO DA VOLE BALET: Kineski baletski pedagog Geng Weijie o igri, Srbiji, Aji Jung...

(Espreso.co.rs / Zoran Janković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.