NEĆETE VEROVATI KOJI GLUMAC JE OTAC DINA DVORNIKA: U Jugoslaviji su ga OBOŽAVALI, Srbi ga gledali u "Boljem životu"
Dino Dvornik, Foto: prentscreen/youtube/ Dancing Bear Records TV

kultura

NEĆETE VEROVATI KOJI GLUMAC JE OTAC DINA DVORNIKA: U Jugoslaviji su ga OBOŽAVALI, Srbi ga gledali u "Boljem životu"

Na filmu je debitovao 1960. godine u filmu Francea Štiglica Deveti krug sa tematikom holokausta

Objavljeno: 10:02h

Boris Dvornik je rođen 16. aprila 1939. u Splitu u porodici drvoseče. Svoj talenat za glumu je otkrio u detinjstvu, kada je nastupao u dečijim predstavama. Nakon učenja za električara, počeo je da se profesionalno bavi glumom. Završio je Srednju glumačku školu u Novom Sadu, a kasnije se upisao na Pozorišnu akademiju Univerziteta u Zagrebu.

Na filmu je debitovao 1960. godine u filmu Francea Štiglica Deveti krug sa tematikom holokausta. Glumio je mladića koji za vreme Drugi svetski ratrata pokušava spasiti mladu Jevrejku oženivši se sa njom.

Nakon filma je stekao veliku popularnost, koju potom učvršćuje ulogama iz savremenog života u komedijama Martin u oblacima i Prekobrojna. Ovo ga je učinilo jednim od velikih zvezda kinematografije bivše Jugoslavije, slično Ljubiši Samardžiću, Mileni Dravić i Velimiru Bati Živojinoviću, sa njim je kasnije postao dobar prijatelj.

1 / 3 Foto: Printscreen/ Instagram/ batazivojinovic

Do sredine 1960ih godina Dvornik je nastupao uglavnom u komedijama, a od 1966 godine počinje da se sa velikim uspehom pojavljuje i u filmovoma sa tematikom iz Narodnooslobodilačkog rata. Za uloge u filmovima Most i Kad čuješ zvona nagrađen je Zlatnom arenom na festivalu u Puli. Za ulogu u ratnom filmu "U gori raste zelen bor" i za ulogu šofera-zavodnika u Opkladi osvojio je Srebrnu arenu.

Nastupao je više od 40 dugometražnih igranih filmova, u mnogim televizijskim dramama i u više televizijskih serija.

Najveću popularnost stekao je ulogom Roka Prča u kultnoj seriji "Naše malo misto", nakon čega je stekao status jednog od napriznatijih glumaca bivše Jugoslavije.

Velimir Bata Živojinović i Dvornik su se 1991. odrekli jedan drugog u nizu otvorenih pisama, u gestu koji je bio viđen kao simbolika raspada SFRJ. 2004. je javljeno da su njih dvojica pokušala da se pomire. Njih dvojica su se javno pomirili 2006. putem video linka između Splita i Beograda. Živojinović je izjavio da "poslednjih godina nije bilo mržnje između nas", a Dvornik se nadovezao da je to bio "samo nesporazum".

Sinovi Borisa Dvornika su poznati pevači Dino i Dean Dvornik.

Preminuo je u noći izmedju 23. i 24. marta 2008. u Splitu, u Hrvatskoj, u 69. godini života.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.