RODITELJI I DECA kao stvaraoci u svetskoj i domaćoj pop kulturi: ko je bolji? (3. deo) - DOMAĆE PRIČE
Foto: Youtube/Privatna arhiva/Espreso

Pop kultura

RODITELJI I DECA kao stvaraoci u svetskoj i domaćoj pop kulturi: ko je bolji? (3. deo) - DOMAĆE PRIČE

"Budi bolji čovek od svog oca" kaže klasična grčka poslovica. Iako se ta poslovica tiče pre svega dobrote kao moralne kategorije, ovaj tekst bavi se jednom drugom vrstom nadmetanja između roditelja i dece - roditelja koji su veliki umetnici i njihove dece koja se bave istom ili srodnom vrstom umetnosti.

Objavljeno: 19:27h
Vladimir Marković

Dušan Radović i Miloš Radović

Dušan Radović nije bio samo pisac i pesnik. On je bio (i ostao) vaspitač nacije koji je na sebi svojstven, duhovit i ponekada bezbolno ciničan način slao neponovljive poruke koje se svode na jednu, suštinsku: kako biti dobar čovek, bez obzira na uzrast, okolnosti, društveno i ekonomsko okruženje. Poezija i proza Dušana Radovića bile su i ostale vaga savesti: suočimo se sa njima i one tačno pokažu ko smo, šta smo i kakvi smo ljudi.

Teško je biti dete velikana kakav je Duško Radović, teško i lepo. Miloš Radović verovatno nikada nije ni pomislio da će ga neko porediti sa njegovim ocem, niti je razmišljao o svojoj umetničkoj karijeri kao o atletskoj trci u kojoj treba da nadmaši očeve rekorde. Miloš Radović je scenarista i režiser koji bi i bez lovorovog venca i lire nasleđenih od oca bio smatran za jednog od najznačajnijih savremenih stvaralaca srpske kulture: "Vidim ti lađu na kraju puta", "Otvorena vrata", "Mali svet", "Pad u raj", "Dnevnik mašinovođe", "Prerana i iznenadna smrt pukovnika K.K." spadaju među najbolje stvari snimljene u Srbiji u poslednjih tridesetak godina.

Ko je bolji? Dušan.

Boris Dvornik i Dino Dvornik

Boris Dvornik (1939-2008) bio je jedan od najpopularnijih i najčešće angažovanih hrvatskih i jugoslovenskih glumaca. Glumu je studirao u Novom Sadu i Zagrebu, karijeru je započeo 1960. i ostvario je 91 ulogu na filmu i televiziji, a bio je i scenarista i režiser jednog filma. Bio je podjednako dobar u komičnim i dramskim ulogama, i ništa slabiji kao pevač, pa je objavio i nekoliko ploča koje su mahom bile veliki hitovi (Svako naše malo misto, Nadalina i druge).

Dino Dvornik (pravo ime Miljenko Dvornik, 1964-2008) bio je pevač, muzičar, kompozitor, muzički producent, glumac i zvezda rijalitija. Već sa svojim prvim bendom Kineski zid objavio je 1983 zapaženi istoimeni album koji je ostavio zanimljiv trag na jugoslovenskoj muzičkoj sceni kao jedan od pinoriskih projekata domaće fanki muzike. U solo karijeri koju je započeo 1989 objavio je osam albuma na kojima se nalazi niz hitova koji se i danas često emituju na radijima, televizijama i žurkama.

Ko je bolji? Boris.

Bora Todorović, Srđan Žika Todorović, Dana Todorović

Bora Todorović (1929-2014) bio je jedan od najpopularnijih i najcenjenijih srpskih i jugoslovenskih glumaca. Rođen je u Beogradu, gde je i studirao glumu. Manje je poznato da ga je ka glumačkom zanatu privukla njegova rođena sestra, Mira Stupica, koja je, kao starija, pre njega počela da se bavi glumom. Odigrao je 117 filmskih i televizijskih uloga, i nebrojene pozorišne uloge na scenama širom Jugoslavije. Bio je podjednako dobar i u komičnim i u dramskim ulogama. Bio je i jedan od najistaknutijih beogradskih mirovnih aktivista 1991-95'.

Srđan Žika Todorović (1965) je beogradski glumac i muzičar, podjednako dobar u obe verste umetničkog izraza, mada je muzikom prestao da se bavi još devedesetih - što je velika šteta. Žika je jedan od najcenjenijih srpskih glumaca svoje generacije i do sada je odigrao 64 filmskih i televizijskih uloga. Ipak, stvaralačka crta kojom je nadmašio svog velikog oca su upravo muzička ostvarenja - Žika je jedan od najboljih bubnjara beogradske muzičke scene koji je sarađivao i snimao sa bendovima Disciplina kičme, Bezobrazno zeleno, Radnička kontrola, Ekatarina velika, Kazna za uši, Električni orgazam i drugim, a albumi koje je snimio spadaju među najznačajnije albume srpske i jugoslovenske rock muzike.

Dana Todorović (1977) je ćerka Bore Todorovića. Iako je odgrala nekoliko zanimljivih uloga, njen glavni umetnički izraz je književni. Do sada je objavila tri romana, a jednim od njih, "Park Logovskoj" ušla je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu.

Ko je najbolji? Žika.

Arsen Dedić/Gabi Novak i Matija Dedić

Arsen Dedić (pravo ime Arsenije Dedić, 1938-2014) je bez ikakve sumnje najznačajniji autor i izvođač šansone u Jugoslaviji i na postjugoslovenskom prostoru, veliki pesnik, kompozitor i pevač, a odigrao je i čak 25 filmskih i televizijskih uloga, među kojima se izdvajaju one u filmovima "Kad golubovi dolete" i "Višnja na Tašmajdanu" (oba iz 1968.) Autor je i filmske muzike za čak 86 filmova, 38 albuma muzike i tri zbirke poezije. Rođen je u Šibeniku 1938 u pravoslavnoj srpskoj porodici, a ime je dobio po patrijarhu Arseniju Čarnojeviću. studirao je prava (napustio) i muzičku akademiju (diplomirao) u Zagrebu. U drugom braku, sa pevačicom Gabi Novak (od 1973) dobio je sina Matiju.

Gabi Novak je hrvatska i jugoslovenska pevačica šansone, rođena 1936. u Berlinu od oca Đure Novaka, Hrvata sa Hvara i majke Elizabet Rajman (Elizabeth Reiman), Nemice. Radila je u Zagreb Filmu kao crtačica animiranih filmova i pritom je pozajmljivala glas likovima iz crtaća. Tako ju je zapazio Bojan Adamič, koji joj je ponudio da nastupa sa Big bendom. Snimila je pesmu "Sretan put" za film "H-8" daleke 1958 i tako je počela njena impresivna muzička karijera, tokom koje je objavila petnaest albuma muzike, koji obuhvataju i brojne hitove. Odigrala je i devetnaest filmskih i televizijskih uloga, među kojima se kao najlepše izdvaja učešće u mjuziklu "Ljubav i moda" (1960).

Matija Dedić (1973) je džez pijanista, rođen u Zagrebu. Završio je jednu od najboljih svetskih muzičkih akademija za džez muziku u Gracu, Austrija. Nastupao je širom sveta sa desetinama najznačajnijih savremenih džez muzičara, i objavio je 31 album muzike. Dobitnik je osam nagrada Porin.

Ko je bolji? Arsen i Gabi.

Matija Dedić i Vasil Hadžimanov nastupaju zajedno

Zafir Hadžimanov, Senka Veletanlić i Vasil Hadžimanov

Zafir Hadžimanov (1943) je makedonski i jugoslovenski pevač, kompozitor, pesnik i glumac. Rođen je u Kavadarcima, visoko muzičko obrazovanje stekao je u Skoplju, a završio je i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Objavio je osam albuma i dvadeset četiri singl ploče, pet zbriki poezije na makedonskom i srpskom. Ostvario je i sedamnaest filmskih i televizijskih uloga, među kojima se izdvajaju one u filmu "Nož" Žike Mitrovića (1967.) i TV seriji "Nemanjići" (2018). U braku je sa Senkom Veletanlić, sa kojom ima sina Vasila.

Senka Veletanlić (rođena 1936. u Zagrebu) je srpska i jugoslovenska pevačica i glumica. Ostvarila je 21 filmske i televizijske uloge, među kojima se izdvajaju one u filmovima "Tri" Aleksandra Petrovića (1965.) i "Svanuće" Nikole Tanhofera (1964.) Objavila je tri albuma i sedamnaest singl ploča, od kojih je je prvi album "Senka" iz 1961 pravi diskofilski raritet, jedan od prvih albuma objavljenih u Jugoslaviji (PGP RTB) i to na formatu od 10 inča.

Vasil Hadžimanov (1973) je pijanista i klavijaturista. Završio je najčuveniju svetsku džez akademiju - Berkli muzički koledž u Bostonu, nakon čega je živeo i radio u Njujorku još godinu dana. Objavio je sedam autorskih albuma džez muzike i još nekoliko albuma sa bendovima Sveti, Darkwood Dub i Miško Plavi Trio. Njegov poslednji album Lines in Sand, objavljen u Americi za Moonjune Records (2018) doneo mu je titulu najboljeg džez pijaniste sveta.

Ko je bolji? Vasil.

Prethodni tekstovi o roditeljima i deci u pop kulturi:

RODITELJI I DECA kao stvaraoci u svetskoj i domaćoj pop kulturi: ko je bolji? (1. deo)

RODITELJI I DECA kao stvaraoci u svetskoj i domaćoj pop kulturi: ko je bolji? (2. deo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.