EVO GDE JE ZAPRAVO ROĐEN "MAČAK" IZ PORODIČNOG BLAGA: Iznenadiće vas POREKLO glumca
Božidar Spasić, Foto: Damir Dervišagić

pogledajte

EVO GDE JE ZAPRAVO ROĐEN "MAČAK" IZ PORODIČNOG BLAGA: Iznenadiće vas POREKLO glumca

Godine 2004. bio je član žirija 41. Filmskih susreta u Nišu, a 2008. godine dodeljena mu je Nagrada Miodrag Đukić

Objavljeno: 21:38h

Božidar Stošić je bio srpski filmski, televizijski i pozorišni glumac.

Više od pet decenija bavio se glumom, a karijeru je započeo pojavljivanjem u filmu Cveće i baloni, 1960. godine kao čistač cipela. Bio je član Pozorišta „Boško Buha” i Beogradskog dramskog pozorišta (BDP). Najznačajnije uloge imao je u TV serijama Hiljadu zašto?, Pozorište u kući, Srećni ljudi i Porodično blago.

Godine 2004. bio je član žirija 41. Filmskih susreta u Nišu, a 2008. godine dodeljena mu je Nagrada Miodrag Đukić.

1 / 3 Foto: Printscreen

Preminuo je 13. decembra 2018. godine u Beogradu.

Nakon završene osnovne škole, pohađao je Treću beogradsku gimnaziju, u kojoj je 1953. godine upisao Dramsku sekciju, koju je vodio Slobodan Aligrudić.

Nakon završetka gimnazije, upisao je Medicinski fakultet u Beogradu, na kojem je studirao godinu dana, a za to vreme bio je član Omladinskog pozorišta Lola Ribar, gde je odigrao nekoliko uloga.

Nakon ispisivanja sa Medicinskog fakulteta, Stošić upisuje Akademiju za pozorišnu umetnost i nakon završetka dobija angažman u Pozorištu „Boško Buha” u Beogradu, a nakon toga u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP), čiji je bio član sve do penzije.

Božidar Spasić
foto: Damir Dervišagić

Bio je član Pozorišta na Terazijama, gde je igrao u predstavama Beograd nekad i sad (1970), Dundo Maroje (1973), Bal lopova (1973), Neki to vole vruće (2007), a poslednju ulogu ostvario je u predstavi Fantom iz Opere (2017).

Bio je jedan od osnivača Pozorišta na Terazijama, a od 2014. godine do smrti bio je predsednik Upravnog odbora tog pozorišta.

Više od pet decenija bavio se glumom, a karijeru je započeo pojavljivanjem u filmu „Cveće i baloni“, 1960. godine, kao čistač cipela. Veliku popularnost je stekao kao Bole iz bureta u dečjoj emisiji „Hiljadu zašto“. Kasnije je igrao i u čuvenom serijalu za najmlađe „Laku noć, deco“. Bio je član Pozorišta „Boško Buha” i Beogradskog dramskog pozorišta. Igrao je i u Jugoslovenskom dramskom i Ateljeu 212.

Božidar Stošić
foto: Damir Dervišagić

Rođen je 21. jula 1937. godine u Skoplju. Zajedno sa porodicom, 6. aprila 1941. godine preselio se u Nišku banju, a 1945. godine u Beograd.

Otac mu je poreklom bio iz Vranja, a majka iz Bele Palanke.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.