EVO OD ČEGA JE ZAISTA UMRO NIKOLA SIMIĆ: Nacija će ostati u šoku
Nikola Simić, Foto: Printscreen/Youtube/ LJUBAV TRAJE DUGO

tuga

EVO OD ČEGA JE ZAISTA UMRO NIKOLA SIMIĆ: Nacija će ostati u šoku

Prvu ulogu igra već kao student (1957) u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP), čiji je stalni član od 1959. do 1998. godine

Objavljeno:

Nikola Simić je bio srpski i jugoslovenski filmski, televizijski i pozorišni glumac.

Rođen je u Beogradu, 18. maja 1934. godine, u pekarskoj porodici.

Nakon osnovne škole, završio je Petu beogradsku gimnaziju. U gimnaziji je glumio u Dramskoj sekciji, a 1958. diplomirao glumu na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu, na klasi sa Radom Đuričin, Ružicom Sokić i Batom Živojinovićem.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/ LJUBAV TRAJE DUGO

Brat je glumca Slavka Simića. Ženio se više puta, nije imao dece.

Prvu ulogu igra već kao student (1957) u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP), čiji je stalni član od 1959. do 1998. godine. U tom pozorištu ostvario je brojne zapažene uloge u predstavama kao što su: Revizor, Pseći valcer, Velika auto trka, Čekajući Godoa, Punjene tikvice, Skakavci. Od 1971. je igrao u predstavi Buba u uhu, sa kojom je 7. juna 2011. proslavio jubilej 40 godina igranja.

Predstava je ušla u Ginisovu knjigu rekorda. I to sa obe uloge koje tumači: i kao imućni Šandebize i kao hotelski sluga Poš. Najveći deo pozorišne karijere ostvario je u matičnom Jugoslovenskom dramskom, dok je povremeno gostovao na sceni Ateljea 212, Teatra poezije, Pozorišta na Terazijama, Pozorišta "Slavija", Večernje scene "Radović", Kruševačkog pozorišta i dr. Ostvario je više od 80 pozorišnih uloga.

Nikola Simić
foto: Printscreen/Youtube/ LJUBAV TRAJE DUGO

Poznat je i po tome što je sinhronizacijama crtanih filmova na srpski „pozajmljivao” glas Dušku Dugoušku i tada izgovorio rečenicu „Šefe koji ti je vrag” jednu od najpoznatijih rečenica iz crtanih filmova. Glas je pozajmio i Mikelanđelu i Sekaču u Nindža kornjačama; Megatronu, Blustriku i Čipu Čejsu u Transformersima, Gargamelu iz Štrumpfova, Miki Mausu i Šilji…

Nikola Simić
foto: Printscreen/Youtube/ LJUBAV TRAJE DUGO

Na televiziji nastupa još od ranih 60-ih, u brojnim TV-dramama, TV-serijama, zabavnim i kviz programima. Široku popularnost je stekao ulogama u serijama koje je napisao Siniša Pavić, kao što su Srećni ljudi (1993—1996), Porodično blago (1998—2002), Stižu dolari (2004—2006) i serijama Agencija za SIS (2006—2007) i Ljubav, navika, panika (2005—2007). Ostvario je više od 100 TV uloga, uglavnom u produkciji TV Beograd (današnja RTS), kao i u produkciji drugih TV centara.

Poseban segment u njegovom glumačkom stvaralaštvu predstavlja opus na Radio Beogradu. Od 1957. do 2013. godine ostvario je više od 250 uloga u radio dramama Dramskog programa Radio Beograda.

Nikola Simić, čuveni srpski glumac, umro je 9. novembra 2014. godine.

Nikola Simić
foto: Print Screen Youtube

On je te godine bio dva puta podvrgnut operacijama na Institutu za urologiju i nefrologiju, jer je bolovao od raka.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.