OVO JE PRAVI UZROK SMRTI RUŽICE SOKIĆ: Ogroman ŠOK za NACIJU
Foto: Printskrin/RTS

TUGA

OVO JE PRAVI UZROK SMRTI RUŽICE SOKIĆ: Ogroman ŠOK za NACIJU

Karijeru je počela davne 1957. godine, u filmu Doktor, da bi potom igrala u filmovima Kad budem mrtav i beo, Bokseri idu u raj, Užička republika, Savamala i drugima

Objavljeno: 17:31h

Čuvena glumica Ružica Sokić je preminula 2013. godine. Imala je 79 godina.

Karijeru je počela davne 1957. godine, u filmu Doktor, da bi potom igrala u filmovima Kad budem mrtav i beo, Bokseri idu u raj, Užička republika, Savamala i drugima. Komedija Tesna koža donela joj je najveću popularnost, a za film Žuta nagrađena je Zlatnom arenom na Filmskom festivalu u Puli.

Neke od njenih poznijih velikih uloga su Taska u velikom bioskopskom hitu Zona Zamfirova i kuma Anica u popularnoj seriji Greh njene majke.

Rođena je 1934. u Beogradu kao kćerka trgovca i suvlasnika lista „Pravda“ Petra Sokića (1893—1964) i Vukosave (umrla 2000), ćerke sveštenika iz Banjaluke. U detinjstvu je letovala kod dede u Banjaluci, gde je nasledila zemljište u centru grada.

1 / 5 Foto: Zorana Jevtić

Još kao devojčica učestvovala je u Dečjoj radio-dramskoj grupi Radio-Beograda, a godine 1958. diplomirala je glumu na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu. Kraće vreme bila je članica Savremenog pozorišta, ubrzo prelazi u Atelje 212, gde je brojnim ulogama (prvenstveno savremenog i domaćeg repertoara) otkrila i potvrdila dar „rođene glumice“. Glumila je u oko 40 filmova; već za prvu ulogu („Gorki deo reke“, 1965, J. Živanovića) nagrađena je Srebrnom arenom na festivalu u Puli.

Tokom 2010. objavila je knjigu sećanja „Strast za letenjem“.

Ružica Sokić
foto: Printscreen

U Jugoslovenskoj kinoteci je 16. oktobra 2015. otvoren legat Ružice Sokić sa njenim fotografijama, nagradama, plakatima i knjigama.

Na kući u kojoj je živela otkrivena je spomen-ploča 27. marta 2016. godine.

Fondacija „Ružica Sokić“, osnovana 2014. godine, dodeljuje nagradu Ružica Sokić. Zasluge za to imao je njen suprug Miroslav Miki Lukić. Prva dobitnica ove nagrade za sezonu 2014/15 je Nada Šargin. Dobitnica za sezonu 2017/18 je Milica Gojković.

Ružica Sokić
foto: Printscreen Youtube

Sokićeva je dobitnica najvećih glumačkih nagrada i priznanja, kao što su: „Žanka Stokić“, „Dobričin prsten", Zlatni ćuran", „Joakim Vujić“, „Pavle Vuisić“, „Zlatna arena", „Sterijina nagrada" i druge.

Njen legat nalazi se u Muzeju Jugoslovenske kinotekee i Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat.

Ružica Sokić
foto: Printscreen Youtube

Kako Telegraf saznaje, bolovala je od Alchajmerove bolesti i preminula je na Odeljenju neurohirurgije u Beogradu.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.