MEDIJI JAVLJAJU, UMRLA POZNATA GLUMICA, TUGA!
Foto: Printscreen/Twitter/@ArchivoRTVE

smrt

MEDIJI JAVLJAJU, UMRLA POZNATA GLUMICA, TUGA!

Svi će pamtiti njene uloge

Objavljeno: 21:54h

Umrla je poznata glumica.

Kolege se brojnim porukuma opraštaju od nje.

Svi će pamtiti njene uloge.

1 / 4 Foto: Printscreen/Twitter/@ArchivoRTVE

Berta Riza je rođena 27. jula 1928. u Madridu, Španija, a preminula je 24. jula 2022, nekoliko dana pre svog rođendana. Imala je 93 godine.

Njeno puno ime je bilo Berta Riaza Gomez.

Berta Riza dok je živa bila je glumica koja se pojavila u preko sto filmova i šezdeset scenskih produkcija. Karijeru je započela 1947. godine, a završila je kada se penzionisala 2003. godine.

Berta Riaza je ušla u Školu dramske umetnosti sa 14 godina. Debitovala je u pozorištu u Madridu.

Glumica
foto: Printscreen/Twitter/@ArchivoRTVE

Kasnije je bila deo kompanije koju su predvodili glumci Antonio Viko i Karmen Karbonel.

Berta Riaza je dobila Nagradu Nacionalnog pozorišta 1992. Institut za scenske umetnosti i muziku (INAEM), Ministarstva kulture i sporta.

„Danas se opraštamo od Berte Rijaze, jedne od najvećih glumica koje je špansko pozorište proizvelo i koja nam ostavlja u nasleđe sjajnu i plodnu karijeru posvećenu sceni igrajući sjajne ženske likove univerzalnog dramskog repertoara“, naveli su iz institucije.

Glumica
foto: Printscreen/Twitter/@ArchivoRTVE

U tom smislu, od umetnika su se oprostile i neke filmske ličnosti, kao što je slučaj sa Antoniom Banderasom, koji je objavio tvit njemu u znak sećanja. „Pala je zavesa za veliku Bertu Rizu“, istakao je on, uz fotografiju umetnika.

Glumila je u važnim ulogama u 'Dnevniku Ane Frank', 'Voćnjaku trešanja', 'Don Huan Tenorio' ili 'Kuće Bernarde Albe', nakon što je debitovao sa ' Historia de una casa', Hoakuna Kalva Sotela, 1949. Njegovo poslednje pojavljivanje na velikom platnu bilo je 2002. godine, u filmu Oktavija Basilija Martna Patina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.