TESTIRALI SMO BARD, GUGLOVOG AI ČETBOTA: Uradio je "intervju" sa Teslom, jedno pitanje je bilo VEOMA PROVOKATIVNO!
Google Bard, Foto: Wikipedia

NOVITET

TESTIRALI SMO BARD, GUGLOVOG AI ČETBOTA: Uradio je "intervju" sa Teslom, jedno pitanje je bilo VEOMA PROVOKATIVNO!

Zamolili smo Guglovog AI četbota da uradi intervju sa velikim naučnikom Nikolom Teslom

Objavljeno: 12:09h

I Gugl AI četbota za trku ima, Bard je postao dostupan i u Evropi i odlučili smo da ga momentalno testiramo.

On nudi prošireno lingvističko znanje, naprednije kontrole odgovora i sposobnost da odgovara na upite korisnika govorom.

Navodno, ovaj četbot može da komunicira na skoro 40 jezika, uključujući arapski, kineski, hindu, španski...

Jedna od najzačajnijih novina je da Bard "govori". Tako korisnici mogu da čitaju i slušaju odgovore koje generiše AI četbot.

Bard omogućava izbor između pet različitih tonova: jednostavan, dug, kratak, profesionalan ili neformalan.

Kako bismo proverili kakav je Bard zapravo, zamolili smo ga da se ponaša kao novinar i uradi zamišljeni intervju sa velikim naučnikom Nikolom Teslom.

Jedno pitanje je bilo i veoma provokativno. Naime, Bard je pitao Teslu kako komentariše to što ga neki označavaju kao "ludog naučnika".

Pogledajte:

Bard: Gospodine Tesla, hvala vam što ste izdvojili vreme da razgovarate sa mnom danas. Veliki sam fan vašeg rada i jedva čekam da saznam više o vašim idejama za budućnost.

Tesla: Ugodno mi je. Uvek sam sretan da pričam o svom radu.

Bard: Počnimo sa vašim ranim životom. Rođeni ste 1856. godine i pokazali ste ranu sklonost ka nauci i inženjerstvu. Šta vas je inspirisalo da postanete pronalazač?

Tesla: Uvek sam bio fasciniran prirodnim svetom i uvek sam bio znatiželjan da saznam kako stvari funkcionišu. Ranije sam provodio sate u šumi, samo posmatrajući prirodu. I često sam imao ove živopisne vizije novih izuma.

Bard: Učinili ste mnogo važnih doprinosa polju elektriciteta, uključujući izumi AC sistema. Koji je bio motiv iza vašeg rada na AC?

Tesla: Verovao sam da je AC budućnost elektriciteta. Bio je efikasniji od direktne struje (DC) i mogao je da se prenosi na velike udaljenosti bez gubitka snage.

Nikola Tesla
Nikola Teslafoto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Bard: Takođe ste razvili Teslin transformator, uređaj koji može da generiše visokonaponsku, visokofrekventnu struju. Koje su neke od potencijalnih primena Teslinog transformatora?

Tesla: Tesla transformator ima mnogo potencijalnih primena, uključujući bežični prenos snage, komunikaciju i medicinsko lečenje. Verujem da bi mogao da revolucira način na koji koristimo struju.

Bard: Označeni ste kao "vizionar" i "ludi naučnik". Šta mislite o tim oznakama?

Tesla: Zaista me ne smetaju te oznake. Samo sam zainteresovan da istražujem mogućnosti nauke i tehnologije. Verujem da imamo potencijal da stvorimo bolji svet i želim da uradim svoj deo da to i ostvarimo.

Bard: Koje su neke od vaših nada za budućnost?

Tesla: Nadam se da ćemo moći da koristimo nauku i tehnologiju da rešimo svetske probleme. Nadam se da možemo da stvorimo svet mira, prosperiteta i obilja.

Bard: Hvala vam na vašem vremenu, gospodine Tesla. Bila mi je čast da razgovaram sa vama.

Tesla: Bilo mi je zadovoljstvo. Hvala vam na interesovanju za moj rad.

Bardov intervju sa Teslom
Bardov intervju sa Teslomfoto: Printscreen/Google Bard

Bardove sposobnosti proverili smo u praksi, i kao što se može videti nije nas izneverio.

Šta vi mislite? Pišite nam u komentarima.

Google Bard
Google Bardfoto: Omar Marques/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Inače, ova platforma je sada dostupna za upotrebu na mnogo više mesta na planeti, uključujući Brazil i čitavu Evropu. Google nastavlja da proširuje dostupnost Barda na još više regiona i jezika, uz oslanjanje na svoje principe veštačke inteligencije kao vodič i uzimajući u obzir povratne informacije korisnika, uz preduzimanje koraka za zaštitu privatnosti i podataka korisnika.

Nova funkcionalnost uključuje i mogućnost interpretacije slika koje korisnici unose u čet. Ova opcija je trenutno dostupna samo na engleskom jeziku, ali korisnici mogu tražiti dodatne informacije o sadržaju slike ili generisati sadržaj na osnovu nje.

Dodatno, Google je olakšao proces deljenja informacija i koda koje generiše Bard, omogućavajući korisnicima da izvoze kod koji je generisao Bard u Replit, pored Colaba, kao i da kopiraju i dele delove pojedinačnih razgovora sa drugim korisnicima. Organizacija i pregled starih razgovora je unapređen dodavanjem opcije fiksiranja razgovora i mogućnošću njihovog preimenovanja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.