GUGL KREĆE DA BRIŠE NALOGE LJUDIMA: Evo ko će biti PRVI na SPISKU
Google, Foto: Printscreen / Google

VAŽNO

GUGL KREĆE DA BRIŠE NALOGE LJUDIMA: Evo ko će biti PRVI na SPISKU

Mesecima pre nego što se nalog izbriše, brojna obaveštenja će biti poslata na adresu e-pošte naloga i adresu e-pošte za oporavak

Objavljeno:

Kompanija je saopštila da će od ove godine početi da briše Gugl naloge koji nisu korišćeni najmanje dve godine. Ovo uključuje sav sadržaj u okviru Google Vorkspace-a (Gmail, Dokumenti, Disk, Meet, Kalendar), IouTube i Google fotografije. Nove smernice stupaju na snagu odmah, ali neće odmah uticati na korisnike sa neaktivnim nalozima.

Google kaže da će pristupiti fazama, počevši od naloga koji su napravljeni, ali nikada više nisu korišćeni. Mesecima pre nego što se nalog izbriše, brojna obaveštenja će biti poslata na adresu e-pošte naloga i adresu e-pošte za oporavak (ako je dostupna). Ovo će se odnositi samo na lične Google naloge, a ne na poslovne korisnike.

google
foto: Profimedia

Brisanjem neaktivnih naloga Gugl želi da ispoštuje industrijske standarde u vezi sa zadržavanjem i brisanjem naloga, ali i da ograniči vreme tokom kojeg zadržava neiskorišćene korisničke podatke. Nova politika navodi da će Gugl smatrati nalog aktivnim ako se korisnik prijavi najmanje jednom u dve godine.

"Ako ste se nedavno prijavili na svoj Gugl nalog ili neku od naših usluga, vaš nalog se smatra aktivnim i neće biti obrisan", objasnio je Gugl. Aktivnosti za koje Google kaže da su dovoljne da bi se nalog smatrao aktivnim su čitanje ili slanje e-pošte, korišćenje Google diska, gledanje IouTube video snimaka, preuzimanje aplikacije sa Google Plai-a, korišćenje Google pretrage, korišćenje usluge Prijavi se pomoću Google-a u aplikaciji ili na sajt.

Takođe, ako plaćate pretplatu preko svog Google naloga, na primer publikacije vesti ili aplikacije, Google će uzeti u obzir i ovu aktivnost. Kompanija tvrdi da će nove smernice pomoći u sprečavanju pretnji kao što su neželjena pošta, phishing prevare i otmica naloga.

Kako je Google objasnio, stare ili ponovo korišćene lozinke koje su možda kompromitovane često se koriste za zaboravljene naloge ili naloge bez nadzora. Takođe im često nedostaje dvofaktorska autentikacija i imaju manje bezbednosnih provera korisnika.

Takvi nalozi su u opasnosti da budu kompromitovani. Ukoliko su kompromitovani, mogu poslužiti kao alat za razne zlonamerne aktivnosti, od krađe identiteta do širenja neželjenog ili čak zlonamernog sadržaja, prenosi informacija.rs.

"Naša interna analiza pokazuje da je najmanje 10 puta manja verovatnoća da će napušteni nalozi imati podešenu verifikaciju u 2 koraka od aktivnih naloga", navodi se u saopštenju na blogu kompanije.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.