FEJSBUK SVIMA ŠALJE NOVAC, PROVERITE SVOJE RAČUNE!
Fejsbuk, Foto: EPA /SASCHA STEINBACH

VAŽNO

FEJSBUK SVIMA ŠALJE NOVAC, PROVERITE SVOJE RAČUNE!

Posle više od pet godina borbe na sudu, Fejsbuk je pristao da reši grupnu tužbu u kojoj se tvrdi da je nezakonito čuvao biometrijske podatke korisnika bez njihovog odobrenja.

Objavljeno:

Nagodba od 650 miliona dolara predstavlja jednu od najvećih isplata sa platforme društvenih medija ikada za kršenje privatnosti, a sve je to zbog nejasnog državnog zakona koji uključuje slike postavljene na platformu društvenih medija.

Skladištenje biometrijskih podataka bez saglasnosti

Protiv Fejsbuka je pokrenuta grupna tužba u kojoj se tvrdi da je prekršio zakon u Ilinoisu iz 2008. poznat kao Zakon o privatnosti biometrijskih podataka (BIPA). Prema članku u novinama iz Čikaga, zakon kaže da „kompanijama nije dozvoljeno da prikupljaju, čuvaju ili daju biometrijske podatke, koji uključuju stvari poput skeniranja lica ili otisaka prstiju, bez prethodnog obaveštenja i dobijanja lične saglasnosti“.

Mark Zakerberg
foto: Profimedia

Takođe se zahteva od kompanija da precizira kako će informacije biti zadržane i kada će biti uništene.

Tvrdi se da je Facebook prekršio Zakon o privatnosti biometrijskih podataka kada je koristio tehnologiju prepoznavanja lica da kreira šablone lica ljudi koji bi se zatim mogli koristiti za identifikaciju korisnika, ali su to učinili bez njihovog pristanka.

Fejsbuk je odbacio sve optužbe o nepravednim radnjama, ali je pristao da stvori fond za poravnanje duga od 650 ,miliona dolara za obeštećenje više od 1,4 miliona ljudi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.