AU! KOLIKO GEJMERI ZARAĐUJU: Pašćete u nesvest kada pročitate CIFRU
Gejming, Foto: Printscreen/ZouTube/iNOREPLY

KO BI REKAO

AU! KOLIKO GEJMERI ZARAĐUJU: Pašćete u nesvest kada pročitate CIFRU

Gejmeri na turnirima igrajući igrice zarađuju milione dolara profesionalno se takmičeći. Evo koliko zarade najbolji gejmeri u industriji

Objavljeno: 22:20h

Globalni prihodi od gejminga su dramatično porasli, a novčane nagrade na internacionalnim gejming takmičenjima dostižu milionske cifre! Ko bi rekao da će se igranje igrica nekada isplatiti?

Popularne lige osvajaju industriju kao što su "Lig of Ledžents", "Kaunter Strajk" i Fortnajt. Pored toga, glavni globalni brendovi ulažu stotine miliona dolara u sponzorski novac.

Pa kako gejmeri zapravo zarađuju novac?

Novčane nagrade - Učesnici igara mogu zaraditi od jedne igre i do 200.000 dolara na turnirima koji se održavaju širom sveta. Neka takmičenja visokog nivoa, poput Dota 2 International, daju 10 miliona dolara pobedničkom timu takmičenja. Timske plate - Gejmeri i svi učesnici tima imaju redovne plate, sa prosekom u rasponu od 3.000 do 5.000 dolara mesečno, igrajući igrice. Neki timovi čak nude svojim igračima pogodnosti kao što su zdravstveno osiguranje i planovi za penzionisanje.

gejming
foto: Filip Plavčić

Sponzorski novac - Sa glavnim svetskim brendovima, timovi prikupljaju novac od sponzorstva. Deo tog novca ide u takmičenja i novčane nagrade, a deo ide direktno u vlasništvo tima, kao što je slučaj sa Audijem i njegovim sponzorstvom Astralis Kaunter Strajk franšize. Sponzori čine 456 miliona dolara od ukupnih 1,1 milijarde dolara prihoda od eSporta ove godine.

Digitalni striming - Onlajn takmičenje je takođe pokrenulo veoma efikasnu i organizovanu mrežu digitalnih strimera koji mogu da zarade 4,99 dolara mesečno po gledaocu i prikazuju takmičenja u preko platformi kao što je Tvič. Dolari za oglašavanje i ulaganja takođe počinju da pritiču u arenu eSporta. Medijska prava - Prema statistici industrije, medijska prava obuhvataju jednu petinu prihoda koje zarađuju kompanije i gejmeri. Uglavnom se novac od medijskih prava isplaćuje organizatorima događaja i programerima igara, koji deo novca prosleđuju timovima i igračima u vidu novca i bonusa. Medijska prava čine stotine miliona dolara! Merčandajzing i karte - Ulaznice na turnire su među najvećim liderima u isplatama iz sveta gejminga. Očekujte da će prihodi od prodaje ulaznica rasti dok igre nastavljaju da cvetaju na globalnoj sceni.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.