OVE LJUDE VIŠE NEĆEMO GLEDATI U SKUPŠTINI: Ko je sve napustio poslaničke klupe i ko su najveći GUBITNICI izbora?
Najveći gubitnici su oni koji se deklarišu kao opozicija a koji su izašli na izbore, a nisu ni ušli u parlament, oni su svoju političku karijeru završili, Foto: Filip Plavcic, BETA, Tanjug, Beta/Miloš Miškov, Dado Djilas, Ana Paunkovic, EPA/Grzegorz Momot

espreso analiza

OVE LJUDE VIŠE NEĆEMO GLEDATI U SKUPŠTINI: Ko je sve napustio poslaničke klupe i ko su najveći GUBITNICI izbora?

Čedomir Jovanović, lider LDP-a, više neće biti u Skupštini, a neće biti ni njegovog nekadašnjeg koaliciong partnera Nenada Čanka iz LSDV

Objavljeno:

Nakon jučerašnjih izbora u Srbiji sasvim je jasna slika kako će ubuduće izgledati srpski Parlament. Građani su direktnim putem praktično izabrali samo tri liste čiji će nas predstavnici predstvaljati u Skupšini.

To su SNS, SPS i SPAS. Biće tu starih lica, koje smo gledali i prethodnih godina, nekih novih koja će debitovati za skupštinskom govornicom, ali mnogo je interesantnije osvrnuti se na to koga više nećemo gledati u skupštinskim prenosima, odnosno ko su, sledstveno, najveći gubitnici jučerašnjih izbora.

Pa krenimo redom.

foto: Filip Plavčić

Čedomir Jovanović, lider LDP-a, više neće biti u Skupštini, a neće biti ni njegovog nekadašnjeg koaliciong partnera Nenada Čanka iz LSDV. Baš kao ni Čankovog ljutog rivala iz SRS Vojislava Šešelja.

foto: Prentscren

Više nećemo videti ni poslanike DS kao što su Aleksandra Jerkov, Balša Božović, Radoslav Milojičić Kena, Gordana Čomić...

foto: dragana udovicic, marina lopicic

Neće biti Saše Radulović, niti ostalih poslnika iz redova DJB među kojima je i Branka Stamenković. Baš kao ni Zorana Živkovića, Sande Rašković Ivić i Tatjane Macure.

foto: Printscreen/Tviter

Ostali smo i bez onih koji su se opredelili za bojkot izbora, a tu su pre svega Marinika Tepić iz SZS i lider Dveri Boško Obradović.

foto: Tanjug

Stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu Florijan Biber ocenio je da su najveći gubitnici izborne noći lidere LDP, LSV i SRS, Čedomira Jovanovića, Nenada Čanka i Vojsilava Šešelja koji su godinama u poslaničkim klupama.

foto: Prentscren

Analitičari smatraju da je ipak najveći gubitnik izbora Sergej Trifunović i njegov PSG.

- Najveći gubitnici su oni koji se deklarišu kao opozicija a koji su izašli na izbore, a nisu ni ušli u parlament, oni su svoju političku karijeru završili - kazao je analitičar Cvijetin Milivojević.

Sociolog Vladimir Vuletić je rekao da je pozivanje na bojkot dovelo do toga da je opozicija izgubila tradicionalna uporišta, kao što su centralne beogradske opštine, ali i druga uporišta u Srbiji.

- Gubitnici su i stranke koje su se na neki način polakomile cenzusom od tri odsto i pokušale same da izađu na izbore, iako je bilo prostora za ukrupnjavanje i da tako predju cenzus - naveo je Vuletić.

Sam Trifunović, očigledno zbunjen i uzdrman rezultatima izbora jedva je uspeo da nešto kaže:

foto: Printscreen

- Ne znam šta će biti sa opozicijom. Ponudiću im ostavku (PSG-u), ako neko misli da sam ja kriv, da sam previše psovao... - kazao je Trifunović, a onda je prešao tamo gde je mnogo rečitiji, na Tviter:

Saša Radulović, još jedan veliki gubitnik izbora, uprkos katastrofalnom rezultatu pokušao je da svojim pristalicama, kojih, po svemu sudeći, imao jako malo, pošalje pozitivnu poruku:

- Jedno je sigurno: mi ne odustajemo. Ova borba je maraton. Nemamo pravo da odustanemo. Za SUVERENISTE samo Srbija nema alternativu - napisao je Radulović na Tviteru.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.