BOŠKO OBRADOVIĆ TRAŽI NOVE IZBORE? Hoće glasanje po novim pravilima
Mi smo unapred znali da će sve biti farsa i jedna vrsta izbornog kriminala, Foto: Emilija Jovanović

IZBORI 2020

BOŠKO OBRADOVIĆ TRAŽI NOVE IZBORE? Hoće glasanje po novim pravilima

"Na ovim izborima ogoljena je totalitarna i besmislena varijanta izlaska na izbora i pokazalo se koliko je bojkot jedno ozbiljno političko sredstvo“, rekao je lider Dveri Boško Obradović u današnjoj emisiji "Probudi se".

Objavljeno:

Obradović je naveo da kada najveća opoziciona grupacija ne učestvuje na izborima, to pokazuje da postoji ozbiljan problem sa demokratijom.

„Mi smo unapred znali da će sve biti farsa i jedna vrsta izbornog kriminala“, istakao je Obradović. „Znali su da će izlaznost biti debelo ispod 50 odsto, kako se i ispostavilo, i zato su odmah počeli da izlaze sa podacima o visokoj izlaznosti.“

Za vladajuću stranku je najveći poraz jednostranački parlament, istakao je Obradović.

„Ako gledate stari cenzus od 5 odsto, niko ga nije prešao osim SNS i SPS“, rekao je lider Dveri i dodao da je bojkot uspeo i da je vlast potpuno delegitimisana, što znači ozbiljnu političku krizu i podrazumeva vanredne izbore na svim nivoima.

Na pitanje kakav je dalji plan opozicije u bojkotu, Obradović je odgovorio da će tražiti vanredne izbore, ali po novim pravilima.

On je dodao da će ovo biti test i za Brisel i zapadne demokrate koje „ćute dok u Srbiji vlada diktatura“ i da li će demokratski svet konačno progovoriti o ovdašnjem nedemokratskom sistemu, ali da je glavna reč građana.

„Rešenje je prelazna tehnička vlada koja će garantovati fer izbore“, istakao je Obradović. „Naše je da ostanemo ujedinjeni i aktivni, kao i da insistiramo na prelaznoj vladi i poštenim izborima.“

On je naveo i da u opoziciji ima „Vučićeve opozicije“ koja je služila da izborima da legitimitet i da je reč o strankama koje su imale više potpisa nego glasova, a da postoji mogućnost da se u narednim danima „nešto šteluje“ kako bi se stvorio privid opozicije u parlamentu.

„O Vučiću znamo sve, opozicija i građani, i ključno je da mi sada objasnimo građanima ko smo mi, šta im nudimo i kakva će Srbija biti posle pada Aleksandra Vučića“, rekao je Obradović. „Moramo da od građana tražimo podršku za program buduće vlade, a ne podršku za Vučićev pad.“

Obradović se dotakao i pitanja Kosova i istakao da će svaka odluka koju Aleksandar Vučić bude doneo sa Hašimom Tačijem biti poništena jer neće imati legitimitet.

“Kako da o sudbini Kosova odlučuje Skupština u kojoj nema opozicije?”, rekao je Obradović i dodao da ne očekuje da će se Aleksandar Šapić koji je prešao cenzus ponašati kao opozicija.

Bonus video:

( Espreso.co.rs / Nova.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.