ČEKAJU NAS VELIKE PROMENE KADA JE REČ O TVITERU: Od sada više neće SMETI da se radi 1 STVAR!
Tviter, ilustracija, Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

odlučeno

ČEKAJU NAS VELIKE PROMENE KADA JE REČ O TVITERU: Od sada više neće SMETI da se radi 1 STVAR!

Tviter je u decembru već odlučio da sa korisničkih naloga povuče neke lažne informacije posebno one koje nagoveštvaju da se vakcine koriste da bi naškodile stanovništvu, ili da bi ga kontrolisale

Objavljeno:

Društvena mreža Tviter objavila je da namerava da pojača borbu protiv širenja dezinformacija o vakcinama, i uvela mogućnost zabrane naloga korisnika posle pet opomena.

"Mislimo da će ovaj sistem upozorenja pomoći da se obrazuje javnost o našim propisima, i bolje doprineti smanjenju širenja potencijalno opasnih ili lažnih informacija preko Tvitera, posebno za ponovljene, umerene ili ozbiljne prestupe", saopštila je sinoć ta mreža.

Tviter je u decembru već odlučio da sa korisničkih naloga povuče neke lažne informacije posebno one koje nagoveštvaju da se vakcine koriste da bi naškodile stanovništvu, ili da bi ga kontrolisale.

Mere su takodje usmerene na laži o navodnim neželjenim efektima ili čak dovodjenje u pitanje postojanja kovida-19 i potrebe za vakcinisanjem.

Od tada je sa te društvene mreže povučeno više od 8.400 tvitova i upozoreno oko 11,5 miliona naloga u svetu.

Od drugog upozorenja korisnicima će nalog biti blokiran 12 sati, posle četvrtog upozorenja blokada će trajati sedam dana a posle petog nalog će biti trajno zatvoren.

Ovaj sistem inspirisan je sistemom protiv dezinformacija o izborima i gradjanskim procesima, u okviru koga je Tviter ukinuo nalog bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa zbog ponovljenih kršenja pravila kao što su podsticanje na nasilje i njegove poruke kojima se dovode u pitanje rezultati predsedničkih izbora.

Mreže Jutjub i Fejsbuk su od oktobra, kada su vakcine bile tek u fazi kliničkih proba, objavile strogo pravilo čiji cilj je bio da se zabrane dezinformacije o vakcinama i napori da se naškodi kampanjama vakcinacije.

Tviter će takodje prikačiti upozorenje na poruke koje mogu da sadrže lažne informacije o vakcinama protiv kovida-19, navedeno je u saopštenju.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.