Brokoli, Foto: Printscreen/Youtube/TV Hope

skriveni šećeri

OVA 3 SASTOJKA U HRANI SU OPASNIJI OD DODATNOG ŠEĆERA: Pazite dobro na SVOJE ZDRAVLJE!

Otkrićemo koje su to tri namirnice možda čak i opasnije za zdravlje od šećera.

Objavljeno: 25.01.2022. 18:22h

Svi znamo da prekomerna konzumacija šećera može biti štetna za zdravlje međutim, jeste li znali da su određene namirnice jednako loše?

Otkrićemo koje su to tri namirnice možda čak i opasnije za zdravlje od šećera.

foto: Printscreen/youtube

Kod uravnotežene ishrane, kako sama reč govori, sve je u balansu. Organizmu su potrebni vitamini, minerali i slično, pa bi se jelovnik trebao dobrim delom sastojati od svežeg voća i povrća. Danas, međutim, imamo praktični neograničen pristup višestruko obrađenoj hrani i gotovim jelima – zbog čega ih većina ljudi jede previše. Šećer je jedan od najvećih i najpoznatijih „otrova“, a velike količine mogu naneti štetu našem zdravlju. Uzrokuje bolesti poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa ili raka, a upale u telu često su posledica prekomerne konzumacije šećera. Ali, u hrani postoje stvari koje su potencijalno štetnije od šećera.

Još nezdravije od šećera:

1. Trans masti

Trans masti su nezasićene masne kiseline koje nastaju tokom industrijskog stvrdnjavanja izvorno zdravog biljnog ulja. Čak i ako se ulje zagrejava jako dugo i jako, nastaju transmasti – na primer u fritezi. A te masti mogu biti štetne za zdravlje: povećavaju nivo lošeg LDL kolesterola u krvi te takođe mogu podstaknuti arteriosklerozu. Ako želiš izbeći trans masti u svojoj prehrani, trebalo bi izbegavati gotova jela i brzu hranu ako je to ikako moguće. U velikim količinama nalaze se u picama, hamburgerima i duboko prženoj hrani (poput pomfrita). Ali, i grickalice poput čipsa ili peciva takođe su bogate nezdravim mastima. Banane, brokoli i ostala ekipa.

2. Dodatne boje

Mnoge namirnice prirodno imaju mnogo manje intenzivnu boju nego što smo mi kao potrošači navikli. Slatkiši, kukuruzne pahuljice, ali i mnoga pića su stoga među namirnicama koje se često obogaćuju sintetičkim bojilima, posebno takozvanim azo-bojilima. Međutim, za njih se sumnja da lako uzrokuju netoleranciju na te tvari. Možeš je prepoznati po simptomima kao što su koprivnjača, astma ili edem kože. Kod dece bi umetne boje takođe mogle uzrokovati poremećaje pažnje i hiperaktivnost. Prilikom kupovine pazi da u tvojoj korpi za kupovinu završe samo namirnice s prirodnim bojama.

3. Nitritna so za meso

Većina proizvođača hrane koristi nitritnu so za sušenje mesa kako bi duže očuvali jako obrađeno meso poput šunke, salame, slanine ili čak kobasice te kako bi pojačali aromu i boju. To je mešavina kuhinjske soli i kalijevog ili natrijevog nitrita (E 249 ili E 250). Kada se ovi proizvodi zagrevaju, stvaraju se štetni nitrozamini koji podstiču čak i razvoj karcinoma. Konzumacijom ovih mesnih proizvoda pogoduješ i kardiovaskularnim bolestima, i to do 40 posto. Zato je bolje koristiti neprerađeno organsko meso umesto kobasica i sličnih proizvoda.

(Espreso/Miss77)