Gurabije, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

recept

STARINSKI RECEPT ZA SAVRŠENE GURABIJE: Mogu da se služe i na SLAVAMA (RECEPT)

Ukusni kolačići sa pečenim orasima mogu da se služe uz popodnevnu kafu, kada vam dođu gostu, mogu da se pojedu u prolazu... Bukvalno su za svaku priliku.

Objavljeno: 25.11.2021. 18:41h

Gurabije su starinski kolač koji možete da poslužite i na slavama.

Ukusni kolačići sa pečenim orasima mogu da se služe uz popodnevnu kafu, kada vam dođu gostu, mogu da se pojedu u prolazu... Bukvalno su za svaku priliku. Lako se pravi, od jednostavnih i jeftinih sastojaka koje već imate kod kuće, pa ne morate ni u prodavnicu da idete. Jedan od najstarijih recepta koji vredi da sačuvate od zaborava.

Sastojci:

2 jajeta

150 g brašna

70 g masti

limunova korica

70-100 g šećera

100 g seckanih oraha

1 kašičica sode bikarbone ili praška za peciva

1 kašičica ekstrakta vanile

1 vanilin šećer

Priprema:

U mast dodajte jedno jaje i jedno žumance, vanilin šećer, vanilu, koricu limuna i sve penasto umutite. dodajte brašno sa sodom ili praškom za pecivo, malo umesite, pa dodajte još jednu kašiku brašna. Lepo umesite testo. Pokrijte i ostavite u frižideru pola sata. Razvucite testo na debljinu 1/2 cm i vadite male kolačiće čašom. Svaki kolačić provucite kroz preostalo belance, pa umočite u seckane orahe. Ređajte u pleh obložen pek papirom i pecite na 200°C oko 15-17 minuta.

(Espreso/StvarUkusa)