Foto: EPA/Tolga Bozoglu

EURO

DANCI OPLELI PO AZERBEJDŽANU: Kako je UEFA dovolila da se tamo igra - oni nisu FUDBALSKA ZEMLJA!

Danska nakon putovanja u Azerbejdžan sada mora putovati u Englesku. Obe polufinalne utakmice odigraće se na londonskom Vembliju

Objavljeno: 04.07.2021. 09:30h

Fudbalske selekcije Češke i Danske sastale su se danas u trećem četvrtfinalnom meču Evropskog prvenstva na "Olimpijskom stadionu" u Bakuu, a pobedila je Danska 2:1 (2:0).

Danci su loše otvorili turnir, imali i tu nesreću sa Kristijanom Eriksenom već u prvoj utakmici sa Finskom, ali smogli su snage da nastave i danas su u polufinalu.

U osmini finala izacili su Vels koji su deklasirali sa 4:0, a sada su nadigrali Češku i na putu do Vemblija i velikog finala stoji im još Engleska, koja je protekle večeri sa 4:0 pobijedila Ukrajinu.

Taj meč igrao se u Rimu, dok je Danska protiv Češke igrala u Bakuu, ali danski novinari smatraju da je greška UEFA-e što je među domaćine prvenstva stavila i Azerbejdžan.

- Ova utakmica nije trebala da se igra u Bakuu. Prvo, ova zemlja je pod diktaturom, a drugo, predaleko je od ostalih zemalja domaćina. Nema dobrih argumenata za odigravanje utakmice EURO-a u Azerbejdžanu, ali postoji nekoliko čudnih razloga zbog kojih je to tako - piše portal "tipsbladet.dk".

- I treće, Azerbejdžan jednostavno nije fudbalska zemlja. Ima 10 miliona stanovnika, ali reprezentacija nikada nije bila ni blizu nečega. U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, koje su morali održati sami, Azerbejdžanci su osvojili bod i završili kao poslednji u grupi sa Hrvatskom, Velsom, Slovačkom i Mađarskom. Najveće fudbalsko ime u zemlji ikad je Tofik Bahramov, linijski sudija koji je priznao slavni gol Gefa Hursta u finalu Svetskog prvenstva 1966.

Danci ipak smatraju da je UEFA želela širiti fudbalsku kulturu u različitim delovima sveta, ali da jednostavno neke zemlje nisu pogodne za organizovanje velikih utakmica, te da bi se u budućnosti trebalo temeljno razmatriti u kojim državama će se igrati velika takmičenja.

Danska nakon putovanja u Azerbejdžan sada mora putovati u Englesku. Obe polufinalne utakmice odigraće se na londonskom Vembliju.

Njihov meč polufinala na programu je u sredu od 21.00 čas, a finale se igra 11. jula.

(Espreso)