Foto: Printscreen/Youtube/ Vilma Vito

MNOGE ZANIMA

Ukusan i kremast napitak odličan protiv prehlade: Mnogi su zaboravili na ovaj napitak, a pravi je spas

Njegova aroma se može dodatno obogatiti začinima poput vanile ili đumbira.

Objavljeno: 02.11.2025. 21:35h

Salep je tradicionalno tursko piće. Ovaj topli napitak se pravi od salep praha, koji se dobija mlevenjem korena nekoliko vrsta divlje orhideje, a priprema se s mlekom i cimetom. Njegova aroma se može dodatno obogatiti začinima poput vanile ili đumbira, a za dodatnu teksturu i ukus možete posuti i mlevene orašaste plodove.

Ono što izdvaja salep je njegov bogat, kremast ukus i gusta struktura, što ga čini omiljenim pićem i među najmlađima. Uz to, salep je poznat po svojim lekovitim svojstvima – odličan je za borbu protiv prehlada, pomaže u otvaranju disajnih puteva, umiruje grlo i smanjuje upale. Idealan je za hladne mesece, kada su virusi i prehlade najčešći. Ako još niste isprobali ovaj ukusan i zdrav napitak, sada je pravi trenutak da ga napravite. Recept je pred vama!

Sastojci:

– 2 kašike salep praha (može se nabaviti u prodavnicama zdrave hrane) – 500 ml mleka – 2-3 kašice šećera (po ukusu) – prstohvat cimeta (po želji) – prstohvat vanile (po želji)

Priprema:

U šerpi zagrejte mleko na srednjoj temperaturi, ali ne dozvolite da provri. U maloj posudi, pomešajte salep prah sa malo hladnog mleka (oko 50 ml) da dobijete glatku pastu. Ovo će pomoći da se salep ravnomerno rastvori u mleku.

Kada mleko bude toplo, dodajte pastu od salepa i dobro promešajte. Nastavite da mešate dok se smesa ne zgusne, oko 5-10 minuta, ali pazite da ne proključa. Kada se salep zgusne, dodajte šećer, cimet i vanilu, i dobro promešajte.

Sipajte salep u šolje, po želji pospite mlevenim orasima ili lešnicima i poslužite toplo. Verujemo da će vam se domaći salep i te kako svideti i da ćete se ovom receptu rado vraćati.

Bonus video:

(Espreso/Danas/Krstarica/prenosi:B.S.)