ukus koji osvaja
Starinski recept za sitne kolače sa orasima i čokoladom: Ukus vraća u detinjstvo, biće vaš izbor u mnogim prilikama
Najbolji recept za starinske košnice.
Sitni kolači su prepoznatljivi za sezonu slava koja je počela i koja će trajati do leta.
Postoji bezbroj vrsta kolača koje možete spremati, a jedna od najčešćih su košnice.
Ukus oraha i čokoladnog fila fantastično hrska u ustima i savršen je spoj za svaku svečanu priliku, ne samo slavu.
Recept za starinske košnice:
Sastojci
- 2 belanca
- 300 gr mlevenih oraha
- 350 gr šećera u prahu
Za fil:
- 2 žumanca + 2 jaja
- 100 gr čokolade
- 75 gr šećera
- 175 g umućenog putera
- 70 krugova od oblande
Priprema:
Umutite belanca, pa im dodajte šećer u prahu i mlevene orahe, pa sve to dobro umesiti.
Uzimati komadiće tesra i praviti kugle veličine oraha.
Modlicu za košnicu napuniti prah šećerom, a kuglicu uvaljati u mlevene orahe, pa staviti u modlicu i prstima svuda podjednako pritisnite da napravite udubljenje u koji ćete sipati prethodno pripremljen fil.
Porom umititi jaja sa šećerom, pa dodatjte sitnu iseckanu čokoladu i sve to kuvajte na pari dok se ne zgusne.
Umutite puter i dodajte skuvanom filu. Ohladite ga i tim filom punite košnice.
Kada sipate fil u košnicu, stavite krug oblande koji ste iskeli da je iste veličine kao modlica na dno i nežnim lupkanjem po modlici košnica će ispasti.
Za svaku novu košnicu morate modlicu posuti prah šećerom, inače će vam se košnice lepiti i nećete moći da ih istresete iz košnice.
Košnice stavite u kutiju i zatvorite, pa čuvajte na hladnom mestu.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/A.V./prenosi:B.S.)