Sarma, Foto: Tetiana Chernykova / Panthermedia / Profimedia

ukusan ručak

Majstorski recept za posnu sarmu u čijem ukus će uživati i gurmani: Specijalitet prste da poližete, vredi probati

Brzo se sprema, a ukus je neodoljiv.

Objavljeno: 26.08.2025. 11:12h

Sarma koju ćete spremiti u toku posnih dana je bolja nego mrsna.

Nema boljeg i ukusnijeg ručka u vreme posta od posnih sarmica. Kada jednom probate ovaj recept, nećete se pokajati. Čak će postati deo vašeg redovnog menija. Brzo se sprema, a ukus je neodoljiv!

Za fil:

  • 2 crna luka
  • 1 praziluk
  • 1 šargarepa
  • 200 g pirinča
  • 100 g pečuraka
  • 400 g tunjevine
  • kiseli kupus

Za preliv:

  • 1 kašičica slatke paprike
  • 3 čena belog luka
  • voda

Priprema:

Za početak, sitno iseckajte crni luk i praziluk, pa izdinstajte na ulju. Zatim dodajte šargarepu i seckane pečurke. Posolite.

Operite pirinač i dodajte u smesu. Dodajte začine po ukusu, dodajte proceđenu tunjevinu. Listove kupusa prethodno operite, stavite nadev i urolajte.

Zatim ređajte u nauljenu tepsiju i sipajte preliv od pomešanog mlevenog belog luka, vode i slatke paprike.

Pecite oko 30 minuta na 200 stepeni.

Bonus video:

(Espreso/Krstarica/prenosi:B.S.)