Kolač sa trešnjama, Foto: PrintscreenJutjub/CooKing

delikates

Ovu su 3 najlepša kolača sa trešnjama: Lako se spremaju, ne koštaju puno, a ukusi su božanstveni

Pita sa trešnjama je bio poseban specijalitet naših baka

Objavljeno: 05.06.2025. 20:22h

Kolači sa trešnjama koje smo odabrali su veoma jednostavni za pripremu, a izgledaju i mirišu kao da dolaze iz najbolje poslastičarnice!

Pita sa trešnjama je bio poseban specijalitet naših baka, dok su nam mame češće pravile čizkejk od ovog voća, ali malo ko može da odoli poslastici koja u sebi ima ovaj preukusni sastojak!

1. Sočni kolač sa trešnjama i jogurtom

Sastojci:

3 jaja

180 g šećera

1 vanilin šećer

100 ml ulja

1 čaša jogurta (180 ml)

250 g brašna

1 kesica praška za pecivo

300 g očišćenih trešanja

Prstohvat soli

Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok masa ne postane penasta.

Dodati ulje i jogurt, pa sjediniti.

Umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i prstohvatom soli.

Sipati smesu u podmazan i pobrašnjen pleh.

Po vrhu rasporediti trešnje (možete ih malo uvaljati u brašno da ne potonu).

Peći na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne porumeni i čačkalica izađe suva.

Po želji, posuti šećerom u prahu.

2. Čizkejk sa trešnjama

foto: Printscreen/ youtube/ Letina Kuhinja

Sastojci:

Za koru:

200 g mlevenog keksa

100 g otopljenog maslaca

Za fil:

500 g krem sira

200 ml slatke pavlake

100 g šećera u prahu

1 vanilin šećer

Za preliv:

300 g očišćenih trešanja

3 kašike šećera

1 kašika gustina

50 ml vode

Priprema:

Pomešati mleveni keks i otopljeni maslac, pa utisnuti u kalup i ostaviti u frižider.

Umutiti krem sir sa šećerom i vanilom, dodati umućenu slatku pavlaku, sjediniti i naneti preko kore.

Za preliv: kuvati trešnje sa šećerom, dodati gustin razmućen u vodi i mešati dok se ne zgusne. Ohladiti i preliti preko fila.

Ostaviti u frižideru najmanje 4 sata, idealno preko noći.

3. Pita sa trešnjama kao iz detinjstva

Sastojci:

500 g kora za pitu

500 g očišćenih trešanja

5 kašika šećera

1 kesica vanilin šećera

Malo prezli (oko 2 kašike)

Ulje za premazivanje

Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Pomešati trešnje sa šećerom, vanilin šećerom i prezlama.

Na svaku koru naneti malo ulja, staviti trešnje po dužini, urolati i poređati u podmazan pleh.

Premazati sve rolnice uljem.

Peći na 200°C oko 30 minuta, dok lepo ne porumene.

Po želji, posuti šećerom u prahu kada se ohlade.

Bonus video:

(Espreso/Stil Kurir/Preneo D.M.)