delikates
Ovu su 3 najlepša kolača sa trešnjama: Lako se spremaju, ne koštaju puno, a ukusi su božanstveni
Pita sa trešnjama je bio poseban specijalitet naših baka
Kolači sa trešnjama koje smo odabrali su veoma jednostavni za pripremu, a izgledaju i mirišu kao da dolaze iz najbolje poslastičarnice!
Pita sa trešnjama je bio poseban specijalitet naših baka, dok su nam mame češće pravile čizkejk od ovog voća, ali malo ko može da odoli poslastici koja u sebi ima ovaj preukusni sastojak!
1. Sočni kolač sa trešnjama i jogurtom
Sastojci:
3 jaja
180 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml ulja
1 čaša jogurta (180 ml)
250 g brašna
1 kesica praška za pecivo
300 g očišćenih trešanja
Prstohvat soli
Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok masa ne postane penasta.
Dodati ulje i jogurt, pa sjediniti.
Umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i prstohvatom soli.
Sipati smesu u podmazan i pobrašnjen pleh.
Po vrhu rasporediti trešnje (možete ih malo uvaljati u brašno da ne potonu).
Peći na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne porumeni i čačkalica izađe suva.
Po želji, posuti šećerom u prahu.
2. Čizkejk sa trešnjama
Sastojci:
Za koru:
200 g mlevenog keksa
100 g otopljenog maslaca
Za fil:
500 g krem sira
200 ml slatke pavlake
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
Za preliv:
300 g očišćenih trešanja
3 kašike šećera
1 kašika gustina
50 ml vode
Priprema:
Pomešati mleveni keks i otopljeni maslac, pa utisnuti u kalup i ostaviti u frižider.
Umutiti krem sir sa šećerom i vanilom, dodati umućenu slatku pavlaku, sjediniti i naneti preko kore.
Za preliv: kuvati trešnje sa šećerom, dodati gustin razmućen u vodi i mešati dok se ne zgusne. Ohladiti i preliti preko fila.
Ostaviti u frižideru najmanje 4 sata, idealno preko noći.
3. Pita sa trešnjama kao iz detinjstva
Sastojci:
500 g kora za pitu
500 g očišćenih trešanja
5 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
Malo prezli (oko 2 kašike)
Ulje za premazivanje
Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Pomešati trešnje sa šećerom, vanilin šećerom i prezlama.
Na svaku koru naneti malo ulja, staviti trešnje po dužini, urolati i poređati u podmazan pleh.
Premazati sve rolnice uljem.
Peći na 200°C oko 30 minuta, dok lepo ne porumene.
Po želji, posuti šećerom u prahu kada se ohlade.
Bonus video:
(Espreso/Stil Kurir/Preneo D.M.)