Najbolji bakin kolač koji sve generacije obožavaju: Stari recept za poslasticu koja se brzo pravi, a još brže smaže
Foto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

svi ga vole

Najbolji bakin kolač koji sve generacije obožavaju: Stari recept za poslasticu koja se brzo pravi, a još brže smaže

Pravi se od sastojaka koje svaka kuhinja ima – jaja, brašna, šećera i malo mleka

Objavljeno:

Nema tog modernog deserta koji može da zameni ukus i miris bakinog kolača. Nekada se pekao na starinskom aparatu s reljefnim pločama - takozvani tuč, pa otud u Banatu i naziv "kolači na tuč" - služio se uz šolju mleka ili domaćeg soka, i uvek bio na trpezi.

I kada dođu iznenadni gosti, i za nedeljno popodne, kad baka kaže: "Samo da vam nešto slatko napravim", znalo se šta je to "nešto slatko". Jednostavan, prhki i savršeno mirišljav, bakin kolač je simbol topline doma i neprolazne tradicije.

Upravo ta jednostavnost je njegova najveća čar. Pravi se od sastojaka koje svaka kuhinja ima – jaja, brašna, šećera i malo mleka, a rezultat je uvek savršen. I dok danas često tragamo za brzinskim ili "fit" receptima, bakin kolač nas uči da se lepota krije u klasici i sećanjima koje budi. Kod Dragice Marković pronašli smo recept sa kojim nema greške!

Najbolji recept za bakin kolač

Potrebno je:

4 jaja

1 čaša šećera

1 čaša ulja

1 čaša jogurta

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

3 čaše brašna

Napomena: Čaše su od 2 dl

Priprema:

U većoj činiji umutite četiri jaja sa jednom čašom šećera i vanilin-šećerom, dok smesa ne postane penasta i svetla. Dodajte jednu čašu ulja i jednu čašu jogurta, pa sve dobro sjedinite. Zatim dodajte prašak za pecivo i tri čaše brašna, neprestano mešajući, kako biste dobili glatku, gustu smesu bez grudvica.

Ugrejte aparat za bakin kolač. Kada se dobro zagreje, premažite ploče s malo ulja ili maslaca (samo prvi put, da se kolači ne bi lepili), pa kašikom stavljajte po malo smese na svaki deo. Zatvorite aparat i pecite nekoliko minuta, dok kolači ne dobiju lepu zlatnu boju i ivice ne postanu blago hrskave.

Gotove kolače ređajte na tanjir i po želji pospite prah šećerom. Sjajno idu uz mleko, čaj ili šolju kafe!

Bonus video:

05:56

ZASLADITE SE SLANINOM! Srbin Vlada napravio slatko od slanine: Za Kurir TV otkrio NAJČUDNIJI RECEPT za koji ste IKADA ČULI

Espreso/zenablic/TM


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.