Duško Tošić, Foto: Antonio Ahel/ATAImages

mnoge zanima

Ovako majka dočekuje Duška Tošića: Njegov omiljeni kolač sve vraća u detinjstvo, vredi se pomučiti za ovaj užitak

Tošić nikada nije krio koliko mu znači rodni Orlovat i mirisi doma koje ga prate od detinjstva.

Objavljeno: 27.05.2025. 09:40h

Fudbaler Duško Tošić danas vodi luksuzan život, ali nije zaboravio svoje početke iz skromnog doma u Orlovatu, selu nadomak Zrenjanina. Ljubavi i podrške mu nije nedostajalo jer su otac Milorad, majka Nikoleta i sestra Katarina oduvek navijali za njega.

Nakon očeve smrti, 2018. godine, Duško redovno posećuje dom u kojem je odrastao, obilazeći majku i provodeći vreme sa rodbinom tokom praznika.

Duško Tošić nikada nije krio koliko mu znači rodni Orlovat i mirisi doma koje ga prate od detinjstva. Među njima je posebno mesto zauzela štrudla koju sprema njegova majka Nikoleta, kolač koji i dan-danas miriše na detinjstvo, ljubav i porodična okupljanja.

Njena štrudla je omiljeni kolač Duška Tošića, a ova vojvođanska poslastica bila je uvek na stolu, i kad je dolazio sam ili sa bivšom suprugom Jelenom Karleušom i njihove dve ćerke Atinom i Nikom.

Ova štrudla nije brza ni jednostavna za pripremu, ali je vredna svakog minuta provedenog u kuhinji. Omiljeni kolač Duška Tošića je vojvođanski specijalitet, štrudla, a Nikoleta od ovog recepta ne odstupa decenijama.

Sastojci:

  • 20 g svežeg kvasca
  • malo mleka i kašika brašna za kvasac
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • 500 ml mleka
  • 4 žumanca
  • 125 g putera
  • oko 1 kg brašna
  • mak ili orasi

U maloj posudi razmutite kvasac sa malo mleka, brašna i soli. Ostavite da nadođe. Umutite pola putera sa šećerom i žumancima. Dodajte nadošli kvasac i mleko, pa postepeno umešajte brašno dok ne dobijete mekano testo. Dobro umesite i ostavite da naraste oko 90 minuta. Kada testo nadođe, podelite ga na četiri lopte. Svaku razvucite u pravougaonik, premažite margarinom i dodajte fil od maka ili oraha kuvanih sa šećerom i mlekom. Uvijene štrudle premažite umućenim belancima i pecite na 200°C oko 30 minuta.

Da se jasno naslutiti da je majka Duška Tošića vrsna domaćica i zašto je njena štrudla omiljeni kolač Duška Tošića.

Bonus video:

(Espreso/Hello/Nataša Stevanović/prenosi:B.S.)