Ašure svaka domaćica mora znati napraviti: Sve sastojke imate u kući - mnogo lakša za stomak od baklave
Foto: Printscreen/youtube/Binin Sahan

obavezno probajte

Ašure svaka domaćica mora znati napraviti: Sve sastojke imate u kući - mnogo lakša za stomak od baklave

Pravi se od mešavine žitarica, mahunarki, suvog i svežeg voća, često ukrašen narom i orasima

Objavljeno:

Ašure je nezaobilazni deo bajramske trpeze koje simbolizuje solidarnost. Na obeležavanju Nedelje turske kuhinje, na trpezi se našlo i ovo neobično jelo. Ostala su mahom poznata: pasulj, punjeni patlidžan, kavurma, na nešto drugačiji način nego što je Srbi prave, supa od sočiva, humus...

Među slatkim jelima izdvojila su se tri: sutlijaš, baklava i ašure. Sutlijaš zapečen i posut pečenim lešnikom; baklava sa pistaćima, sečena na kocke i ašure - bogatstvo ukusa u jednoj posudi.

Pravi se od mešavine žitarica, mahunarki, suvog i svežeg voća, često ukrašen narom i orasima. Kaže se da svaka kuća ima svoj recept, ali je osnovna ideja da se skuva od desetak raznovrsnih sastojaka.

Ašure
Ašurefoto: Printscreen/youtube/Binin Sahan

Sastojci

Žitarice i mahunarke:

250 g pšenice (krupno lomljene ili cela zrna)

100 g belog pasulja

100 g leblebija (može i iz konzerve)

Suvo voće:

100 g suvih kajsija (iseckanih)

100 g suvih smokava (iseckanih)

100 g suvog grožđa

Sveže voće i ukrasi:

1 nar (zrna za posipanje)

50 g oraha, bademâ i/ili lešnika (seckanih)

Cimet (u prahu – po ukusu)

Zaslađivači i aroma:

250 g šećera (može se povećati/smanjiti po ukusu)

1 kašičica ružine vode (opciono)

3–4 karanfilića, skuvana posebno u malo vode i proceđena voda dodata u smesu

Prstohvat soli

Priprema

Potopiti pšenicu, pasulj i leblebije odvojeno u vodi preko noći. Sutradan, skuva se prvo pšenica, u velikom loncu sa 2–2.5 litra vode. Kad se zrna otvore i omekšaju, dodaju se pasulj i leblebije, prethodno skuvane do mekoće.

Dodaju se seckane kajsije, smokve i grožđe. Kuva se još 10 minuta.

Dodaje se šećer, po potrebi još malo vode (ašura treba da bude gušća od čorbe, ali ne previše gusta), i kuva se 10–15 minuta uz mešanje.

Dodaje se voda karanfilića i ružina voda (po ukusu).

Kad je sve kuvano i lepo povezano, sipa se u činije dok je još toplo.

Dekoracija (nakon hlađenja)

Pospe se zrnima nara, seckanim orasima, cimetom, bademima, lešnicima ili čak kokosom (u modernim varijantama).

Ašure se jede hladna i može da stoji u frižideru nekoliko dana. Obično se ne koriste ni želatin ni skrob, već se gustina postiže prirodno pšenicom i suvim voćem.

Bonus video:

01:16

DRAGA MAŠIN DONELA PRVI RECEPT ZA SLATKO U SRBIJU? Original se čuva u muzeju u Kraljevu, a evo kako se poslastica PRAVILNO SLUŽI

Espreso/ona/TM


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.