obavezno probajte
Ašure svaka domaćica mora znati napraviti: Sve sastojke imate u kući - mnogo lakša za stomak od baklave
Pravi se od mešavine žitarica, mahunarki, suvog i svežeg voća, često ukrašen narom i orasima
Ašure je nezaobilazni deo bajramske trpeze koje simbolizuje solidarnost. Na obeležavanju Nedelje turske kuhinje, na trpezi se našlo i ovo neobično jelo. Ostala su mahom poznata: pasulj, punjeni patlidžan, kavurma, na nešto drugačiji način nego što je Srbi prave, supa od sočiva, humus...
Među slatkim jelima izdvojila su se tri: sutlijaš, baklava i ašure. Sutlijaš zapečen i posut pečenim lešnikom; baklava sa pistaćima, sečena na kocke i ašure - bogatstvo ukusa u jednoj posudi.
Pravi se od mešavine žitarica, mahunarki, suvog i svežeg voća, često ukrašen narom i orasima. Kaže se da svaka kuća ima svoj recept, ali je osnovna ideja da se skuva od desetak raznovrsnih sastojaka.
Sastojci
Žitarice i mahunarke:
250 g pšenice (krupno lomljene ili cela zrna)
100 g belog pasulja
100 g leblebija (može i iz konzerve)
Suvo voće:
100 g suvih kajsija (iseckanih)
100 g suvih smokava (iseckanih)
100 g suvog grožđa
Sveže voće i ukrasi:
1 nar (zrna za posipanje)
50 g oraha, bademâ i/ili lešnika (seckanih)
Cimet (u prahu – po ukusu)
Zaslađivači i aroma:
250 g šećera (može se povećati/smanjiti po ukusu)
1 kašičica ružine vode (opciono)
3–4 karanfilića, skuvana posebno u malo vode i proceđena voda dodata u smesu
Prstohvat soli
Priprema
Potopiti pšenicu, pasulj i leblebije odvojeno u vodi preko noći. Sutradan, skuva se prvo pšenica, u velikom loncu sa 2–2.5 litra vode. Kad se zrna otvore i omekšaju, dodaju se pasulj i leblebije, prethodno skuvane do mekoće.
Dodaju se seckane kajsije, smokve i grožđe. Kuva se još 10 minuta.
Dodaje se šećer, po potrebi još malo vode (ašura treba da bude gušća od čorbe, ali ne previše gusta), i kuva se 10–15 minuta uz mešanje.
Dodaje se voda karanfilića i ružina voda (po ukusu).
Kad je sve kuvano i lepo povezano, sipa se u činije dok je još toplo.
Dekoracija (nakon hlađenja)
Pospe se zrnima nara, seckanim orasima, cimetom, bademima, lešnicima ili čak kokosom (u modernim varijantama).
Ašure se jede hladna i može da stoji u frižideru nekoliko dana. Obično se ne koriste ni želatin ni skrob, već se gustina postiže prirodno pšenicom i suvim voćem.
Bonus video:
Espreso/ona/TM
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




