ukusan!
Pilav koji se pravi na drugačiji način je gotov za 20 minuta, a mnogo je ukusniji! Nije beo, ni bolnički, već pun..
Pilav na meksički način gotov je za 20 minuta
Ovaj pilav se razlikuje od klasičnog belog pilava koji se sprema tradicionalno, i na koji smo kao narod navikli.
Sastojci:
250 g svežeg paradajza (isečenog na kockice)
1 paprika (sitno isečena)
2-3 kašike ulja
100 ml bujona od povrća
So (po ukusu)
1 kašičica paprike u prahu
pola kašičice ljute ili dimljene paprike u prahu
1 kašika italijanskih začina
1 kašičica karija
1 konzerva pasulja
1 konzerva kukuruza
300 g soka od paradajza
350 g kuvanog pirinča (ili 150 g sirovog pirinča)
Recept za pilav:
Pilav pripremljen na meksički način je jelo bogato proteinima i vlaknima, zahvaljujući pasulju i kukuruzu, a začini mu daju pun, aromatičan ukus. Brzo se priprema i idealno je za lagani ručak ili večeru. Može se poslužiti samostalno ili kao prilog uz meso.
Operite svež paradajz i isecite ga na kockice. Papriku operite, očistite od semenki i sitno iseckajte. U tiganju zagrejte 2-3 kašike ulja na srednjoj vatri. Dodajte seckani paradajz i papriku, pa pržite dok ne omekšaju. Dodajte bujon od povrća i začine pa dobro promešajte.
Pasulj i kukuruz iz konzerve ocedite, isperite pod mlazom hladne vode i dodajte u tiganj. Dodajte paradajz sok i promešajte. Krčkajte sve zajedno oko 5 minuta dok se ukusi ne sjedine. Ako koristite kuvani pirinač – samo ga umešajte u smesu i dobro promešajte. Ako koristite sirovi pirinač, skuvajte ga do al dente u slanoj vodi, zatim ga dodajte u tiganj i sjedinite sa ostalim sastojcima. Probajte i po potrebi dodajte još soli i bibera. Poslužite toplo.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/J.R)