kakav slatkiš
Lenjingradski kolač po originalnom receptu će da vam udari na sva čula! Pun krema i hrskavog testa, dostojaqn dvora
Neverovatno je kremas, a hrskavo lisnato testo samo još više upotpunjuje ukus fenomenlanog krema od vanile
Lenjingradski kolač po starinskom receptu poslastica je koja je dostojna, čak, i dvora! Neverovatno je kremas, a hrskavo lisnato testo samo još više upotpunjuje ukus fenomenlanog krema od vanile.
Sastojci:
125 ml mleka
125 ml vode
150 g brašna
4-5 jaja
100 g putera
prstohvat soli
500 g lisnatog testa bez kvasca
Za krem:
250 ml slatke pavlake
2 jaja
500 ml mleka
170 g šećera
40 g brašna
8 g vanilin šećera
1/2 kašike šećera u prahu
Priprema:
Kako biste napravili ove kolače, za fil pomešajte sastojke za krem i mutite žicom. Kada se sjedini, smesu sipajte u šerpu i kuvajte je na ringli neprestano mešajući. Kada proključa, mešajte još minut. U veliku posudu sipajte hladnu vodu pa šerpu sa kremom stavite u posudu da prestane da ključa.
Za testo pomešajte mleko i vodu, pa dodajte prstohvat soli. Ubacite puter i pustite da sve proključa, dok se puter ne otopi. Pustite da proključa, pa smanjite na najmanju temperaturu i dodajte sve brašno, pa brzo promešajte, tako da sve grudvice brašna nestanu. Skinite sa vatre pa umešajte jedno po jedno jaje, mešajući mikserom.
Na pobrašnjenoj površini razvaljajte lisnato testo oklagijom na 30x30 cm i isecite iz njega 9 kvadrata širine 10 cm. Prebacite kvadrate lisnatog testa u pleh obložen papirom za pečenje. U centar svakog kvadrata stavite kašiku testa koje ste prethodno napravili, a zatim savijte sve četiri ivice svakog kvadrata ka unutra, da se zalepe.
Zagrejte rernu na 180 stepeni C i pecite ih oko 40-50 minuta. Stavite ih na rešetku da se ohlade. Zatim sipajte slatku pavlaku u činiju i počnite da mutite dok ne postane prozračna. Na pola mućenja dodajte pola kašike šećera u prahu. Postepeno u šlag dodajte krem koji ste napravili, piše Stvar ukusa.
Voćni kolač od keksa i jagoda koji osvežava, sladak je umereno, a gotov je za 10 minuta
Ubacite u poslastičarski špric i na svakom kolaču napravite malu rupu u sredini pa punite kolač. Pospite kolače šećerom u prahu i spreman je za posluženje!
Bonus video:
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!





