Pogača za Badnje veče, Foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

bolja ne postoji

NAJLEPŠA POGAČA ZA BADNJE VEČE: Mekana, vazdušasta i ukusna - stari recept sa papira

Najlepša pogača za Badnje veče koja je mekana, vazdušasta i ukusna, a pravi se po receptu sa papira

Objavljeno: 04.01.2024. 20:32h

Bliži nam se Badnji dan, a u Srbiji se tradicionalno obeležava veliki praznik, kao i Božić.

Vernici poštuju običaje, a pored narodnih verovanja, vernici taj dan provode sa najmilijima na okupu, a sve to je mnogo bolje kada se uživa u dobroj hrani.

Taj dan domaćice obavezno prave posnu sarmu, a jedna od najboljih je i svetogorska koja je ukusnija od mrsne verzije.

Ono što uz tu sarmu ide još bolje jeste pogača za Badnje veče koju stare žene u Srbiji redovno prave iz godine u godinu.

Najlepša, mekana, vazdušasta...

Priprema pogače za Badnje večefoto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Ovo su sastojci za recept:

ulje - 2 kašike

brašno - 700 g

Pravljenje testa za pogaču za Badnje večefoto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

topla voda - 400 ml

prašak za pecivo - 1 pakovanje

sirće - 2 kašike

so - 1 kašičica

soda bikarbona - 1 kašičica

Testo za pogaču za Badnje večefoto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Ovo je priprema:

Prosejemo brašno zajedno sa praškom za pecivo i solju. Prebacite u posudu i napravite udubljenje. U maloj posudi pomešajte sodu bikarbonu i sirće. Čim se aktivira, dodati u brašno, sipati toplu vodu i ulje i dobro promešati rukama. Prebacite testo na pult i mesite oko pet minuta. Dodajte novčić umotan u aluminijumsku foliju i mesite testo još 5 minuta.

Pogača za Badnje večefoto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Podmazati pleh uljem i prebaciti testo u njega. Pokrijte peškirom i ostavite testo da odstoji 15 minuta. Za to vreme uključujemo rernu na 180 stepeni da se zagreje.

Pogaču oblikujemo po želji uz pomoć dve viljuške i stavimo da se peče oko 25 - 30 minuta u zagrejanoj rerni.

Ispečena pogača za Badnje večefoto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Pogaču sa sodom nakon što je pečena navlažite hladnom vodom i umotajte je u krpu na 20 minuta da se odmori ili, kako kažu stari, da obiđe njive.

Prijatno!

Bonus video:

(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J.)