Slatko od smokava, Foto: Shuterstock

domaćice pažnja

SPREMITE OMILJENO SLATKO SVIH SRBA BEZ STAJANJA PORED ŠPORETA: Evo u čemu je CAKA i gde se sprema (RECEPT)

Ovo je revolucionarno otkriće kada je priprema slatkog u pitanju, trik zbog kojeg se nećete pokajati

Objavljeno: 10.08.2023. 13:42h

Slatko uvek spremajte u prethodno sterilizovanim teglama i čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu. Tako može stajati do 3 meseca ako se pravilno napravi i skladišti.

Smokve su voće koje se koristi na različite načine, a mogu se jesti sveže ili osušene. Od njih se spremaju razne zimnice kao šta su pekmez, marmelada, džem, liker i rakija.

Evo ga recept za slatko od smokava iz rerne:

foto: Printscreen Youtube

Slatko od smokava u rerni

Za sve koji nemaju vremena provoditi vreme uz šporet donosimo slatko od smokava iz rerne. Odnos šećera i smokava takođe možete da prilagodite svom ukusu. Ovaj desert možete konzumirati sa vaflima i palačinkama ili sličnim desertima. Od sastojaka u receptu dobićete 8 tegli.

Sastojci

  • 1 kesica limunske kiseline
  • 1,5 kg šećera
  • 3,5 kg smokava
foto: Profimedia

Priprema

  1. Smokve dobro operite i očistite od lišća i peteljki.
  2. Stavite ih u keramičku činiju, pospite šećerom i pustite da stoje 24 sata.
  3. Sutradan, slatko pecite u rerni na 200°C i povremeno promešajte smesu. Kada dostigne željenu gustinu, gotovo je.
  4. Dodajte limunsku kiselinu i ostavite u rerni još 5 minuta.
  5. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu pa rasporedite u tegle.
  6. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

KOLIKO JE ZIMNICA ZAPRAVO ZDRAVA?! Ekspert na Kurir TV razbija mitove o zimskoj ishrani:

(Espreso/ Moja zimnica)